Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

2N IP Verso - A modularitás gyönyörködtet!

2018. november 9.
Bécset bedarálja a GDPR. Az osztrák főváros lakhatást felügyelő hatósága év végéig 220 ezer nevet akar eltüntetni a kaputelefonokról, és számsorokkal váltaná fel az ottlakók neveit. Attól rettegnek, hogy giga bírságot akaszt a nyakukba az adatvédelmi hatóság. Nyilvánvalóan hatalmas költséget ró a városra egyik napról a másikra átállítani a kaputelefonokat egy új beléptetési metódusra. Az eset tökéletesen rávilágít arra, hogy itt a modularitás kora a kaputelefonok világában is!

Mi is az a modularitás?

Képzeljük el, hogy egy képzeletbeli cég műszaki vezetője a cég irodájához valamilyen elektronikai készüléket/műszert kíván beszerezni. A kínálat óriási, alig győzi az ember számba venni a sok-sok extrával felszerelt berendezést, amelyek számos olyan funkciót kínálnak, amelyeknek a valóságban töredékét használjuk. Mivel a cég hosszú távra tervez, így meggyőzi magát, hogy kifizeti a jóval drágább készüléket, esetleg a gyártó csúcstermékét. Hiszen - állítja a gyártó - abban olyan forradalmi technológiák is benne vannak, amelyekre most egyelőre bár nincs szükségünk, itthon nincs is meg hozzá a szükséges támogató alaprendszer, de ami késik, nem múlik alapon, biztos „befektetés a jövőbe”! Telnek az évek, a berendezés ugyan szépen eldolgozik az alapfunkcióival, de a drága pénzért megvásárolt „fícsörök” ideje valahogy csak nem akar eljönni. Aztán egyszer csak kezébe akad a cég műszaki vezetőjének a gyártó legfrissebb katalógusa, amelyben a berendezés legújabb csúcstermékét reklámozzák, csupa új, forradalmi technológiával felszerelve. Persze külön felhívják a figyelmet, hogy mennyivel jobbak ezek az új technológiák, amelyek leváltják a meghaladott régieket. Csakhogy ezeket a „meghaladottakat” se használtuk ki, viszont jó drágán megvettük korábban, és ott lapulnak kihasználatlanul készülékünkben.

Drága, de van!

Ismerős helyzet? Pont így cseréljük le karácsonykor okos UHD tévére a normál tévénket egy UHD tévéadás nélküli országban, ugyanígy vettük meg nemrég a 3D-s szemüveges televíziókat és cseréljük le mai napig az amúgy műszakilag tökéletes állapotban lévő tabletünket, mobilunkat, amelynek a szoftverét a gyártó szándékosan nem frissíti egy idő után (tervezett elavulás). Az elektronikai hulladék pedig beteríti bolygónkat. Pedig mennyivel jobb, olcsóbb, környezettudatosabb lenne, ha az amúgy hibátlanul működő készülékeinket nem kellene kidobni, mert megoldható lehetne az újabb technológiát utólag a már megvásárolt készülékekbe integrálni, „felokosítani”. Mennyivel jobb lenne, ha mi magunk tudnánk összeállítani egy olyan készüléket, amely nekünk tetsző és szükséges képességekkel bír, nem pedig azokkal, amelyeket a gyártónak érdekében áll nekünk eladni!

Új. Újabb. Megújított.

Ezeknek az igényeknek a kielégítésére kézenfekvő az iparban már évtizedek óta bizonyos gyártók által alkalmazott modularitás. Megvásárolunk egy alapkészüléket, vagy egy üres készülékházat, amelybe modulokat lehet illeszteni a szabványos portoknak köszönhetően. A modulok szabadon és igény szerint cserélhetők, így ha egy újabb technológia válik elérhetővé, vagy egy alkatrész meghibásodik, könnyen cserélhető, pótolható, így felfrissíthető a korábban megvásárolt eszközünk. Az új kor modularitása abban különbözik a régitől, hogy régen csak egyszerű alkatrészcseréről beszéltünk, amelyet a telepítő szakember hajtott végre. A készülék ettől még ugyanazokkal a technológiai képességekkel bírt, csak új lett az alkatrész. Ma már modularitás kapcsán egyre inkább a készülék megújításról, update-jéről beszélünk. Ráadásul mi magunk is képesek vagyunk ezekre a modulcserékre. És ami a legfőbb változás, hogy lényegében egy új készüléket kapunk a modulcserével, hiszen tényleg új technológia duruzsol az új modulban. Jó példa erre a Google korábbi Ara Projektje, amely moduláris okostelefon kifejlesztésére irányult.

Mi az a 2N IP Verso?

A cseh 2N legújabb kaputelefonjainak/intercomjainak és beléptetőinek/ access controlljainak tervezése során eleve a modularitást tartották szem előtt a mérnökök. A felhasználót azonosító technológiák gyorsuló ütemű terjedése miatt sok esetben a vandálbiztos házban csücsülő, alapfunkciókkal bíró beléptető készülékeket egy az egyben ki kellene dobni a kukába, amint egy manapság már nem is olyan luxus RFID-s vagy Bluetooth-os esetleg ujjlenyomat olvasós azonosítást szeretnénk. A hagyományos készülékeket viszont nem lehet egyszerre mindennel felszerelni, mert egyrészt megfizethetetlen lenne egy ilyen „csúcskészülék”, másrészt mert nem lehet jelenleg még tisztán látni, melyik technológia fog leginkább elterjedni a közeljövőben, mely technológiára van/lesz szüksége rövid- és középtávon az ügyfeleknek.

A 2N a moduláris IP alapú kaputelefonjait/intercomjait Verso márkanéven dobta piacra 2016-ban. A készülék 3 „rétegből” épül fel.
1. „Main unit” – fő egység
2. „Modules” – modulok
3. „Frames” - keretek

A kétféle (kamerás és kamera nélküli) Main unit megvásárlásával valójában egy szabványos portokkal ellátott „alaplapot” vásárolunk meg, amelybe tetszés szerint ültethető 17+1 modul közül választhatunk, és szabhatjuk személyre Versonkat, 6 féle kerettel, két színben. A 2N a modularitásnak köszönhetően sorban adja ki az újabb igényeknek megfelelő modulokat, így nemrég dobta piacra a kettős beléptetési kontrollt lehetővé tevő, ún. kombinált moduljait. Ezek egyszerre képesek akár Bluetooth és RFID vagy Touch Keypad és RFID hitelesítéssel működni, kedvezőbb áron. Könnyen belátható, hogy az efféle kombinációk kiterjesztésével a modulok száma a közeljövőben akár meg is duplázható. Egy épületmodernizáció során pedig olyan beléptetőtechnológiára lehet viszonylag olcsón váltani a korábban telepített Versokra építve, amelyről nemrég még álmodni sem mertünk.

A Verso így kívánság szerint felszerelhető:
• Bluetooth technológiával
• Érintőkijelzővel
• Ujjlenyomat leolvasóval
• 11 gombos, sorszámos billentyűzettel
• 5 gombos panellel
• RFID kártyaolvasóval
• indukciós hurokkal és piktogramokkal ellátott modullal
és ezek kombinációival.

A Verso ezen kívül számos további előnnyel és lehetőséggel rendelkezik:

MY2N - TÁVOLI KONFIGURÁLÁSI LEHETŐSÉG (havidíj ellenében)
A készülék távolról is elérhető a biztonságos My2N felhő kapcsolat révén, így idő és pénz takarítható meg. Nem feltétlen kell kiszállni a helyszínre a készülék beállításához.

SZABOTÁZS-KAPCSOLÓ (OPCIONÁLIS)
A 2N IP Verso egy olyan szabotázskapcsolóval is felszerelhető, amely érzékeli a készülék jogosulatlan felnyitását.

KAMERA IR MEGVILÁGÍTÁS
Még teljes sötétségben is látható, ki áll az ajtó előtt. Ráadásul a kamera rejtve van a betolakodó elől.

A BIZTONSÁGI RENDSZER INTEGRÁLÁSA
Könnyen csatlakoztathatja a 2N IP Verso-t a meglévő biztonsági rendszeréhez, és növelheti a hely védeni kívánt épület biztonságát.

2N-IP-verso-tervrajz

ALKALMAS A HALLÁSKÁROSULTAK SZÁMÁRA
A készülék felszerelhető indukciós hurokkal és piktogramokkal ellátott modullal, amely alkalmas a halláskárosultakkal való kommunikációra.

MOBIL ÉS A TABLET FELHÍVÁSA (MY2N előfizetés szükséges)
A 2N IP Verso képes mobiltelefon vagy táblagép felhívását kezdeményezni a helyi wi-fi vagy mobil hálózaton keresztül.

INTEGRÁCIÓ CCTV-VEL ÉS VMS-SEL
A 2N IP Verso könnyen integrálható meglévő CCTV vagy video felügyeleti rendszerbe.

EMAILES KÉPKÜLDÉS (CSAK KAMERÁS KÉSZÜLÉKNÉL) (licence köteles)
A 2N IP Verso lehetővé teszi, hogy a készülék kamerája pillanatképet készítsen a látogatóról, amely azonnal e-mailben továbbítható a hívás ideje alatt.

SIP TÁMOGATÁS SZERVER NÉLKÜL
A SIP protokolltámogatás megkönnyíti a 2N IP Verso és IP telefonok összekapcsolását, anélkül, hogy csatlakozni kellene a szerverhez.

A Young B.T.S. széles körű támogatást és segítséget nyújt a megfelelő eszközök, main unitok, modulok, keretek kiválasztásában, telepítésében, üzemeltetésében, karbantartásában, hogy a megfelelő 2N IP Verso készülék szolgálja hosszú éveken keresztül hűségesen tulajdonosát. A termékkel kapcsolatban további információkért keressék bizalommal termékmenedzserünket:

Nagy Lajos
termékmenedzser
nagy.lajos@young.hu
+36 (30) 819 2647 

Egyéb források: 444.hu, 2N

További híreink

2N IP Force - Az erő. Személyesen.
2018. november 6.
A kaputelefon vásárlás átgondolt döntést igényel, hiszen a készüléket eleve hosszú távú használatra szánják tulajdonosai. Kevés dolog okoz nagyobb bosszúságot, mint amikor frekventált helyre telepített kaputelefon gyakran nem éli túl az első kisebb rongálást sem, folyton meghibásodik, beázik, ...
Aktuális nyitva tartás - 2018. november 10.
2018. november 5.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy szokásos nyitva tartásunktól eltérően 2018. november 10-én (szombati munkanap) RÖVIDÍTETT MUNKAIDŐBEN, 15.00-ig tartunk nyitva! Kérjük, hogy megrendeléseiknél és az áruszállításnál ezt vegyék figyelembe! Megértésüket köszönjük!
Az UNV támogatja az ONVIF Profile T-t!
2018. október 26.
Az UNV, mint a videomegfigyelő iparág globális piacának egyik legnagyobb szereplője és az ONVIF teljes jogú tagja gőzerővel dolgozik azon, hogy megfeleljen az ONVIF szabványoknak, nyitottabbá váljon, és több kényelmet nyújtson a felhasználók számára világszerte. Ezért a cég termékei elsőként ...
TörlésKijelöltek összehasonlítása