Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

Ascom Myco 3 okostelefon - Az ascom nagy húzása! - 1.rész

2019. augusztus 6.
Az ipari és kórházi felhasználású mobiltelefonok fő piaci szereplője, az ascom a legfrissebb fejlesztésével, a Myco széria harmadik tagjával 19-re húzott lapot, és úgy tűnik, beválik a döntése. Hogy mivel lehet 2019-ben villantani az okostelefon piacon? Az Ascom Myco 3-mal foglalkozó cikksorozatunk első részében a professzionális és a „polgári” okostelefonok közti különbségeket mutatjuk be.


A munka világában a mobilitás ma már nélkülözhetetlen. A gyakori helyváltoztatást, mozgást igénylő munkakörökben minden olyan eszközzel megpróbálják ellátni a dolgozókat, melyek teljes mértékben képesek a mobil munkakör támogatására, gyorsítására, az azonnali válaszreakcióra, jelzésküldésre, miközben a dolgozók magával a feladattal, a beteggel, a vendéggel stb. tudnak foglalkozni.
A hagyományos, boltban kapható mobil- és okostelefonok által az elmúlt 20 évben rendkívül felgyorsult a munkahelyi mobil munkavégzés, sok helyen kiváltva földhözragadt eszközöket. Ezek a telefonok ugyanakkor továbbra is egyetlen nagy hátrányt hordanak a vállukon, mégpedig azt, hogy nem igazán munkavégzésre lettek kifejlesztve, sokkal inkább polgári igénybevételre, kommunikációra és szórakozásra.

A szépség és a szörnyeteg aksi
Bármennyire is áramvonalas, lapos, nagyképernyős és gyors egy csúcskategóriás mobiltelefon, bármennyire is borotvaéles képet tudunk vele készíteni, bizonyára külön tokokat kell vásárolni, hogy egy leejtés során ne törjön ripityára a képernyő, ne sérüljön a váz. A nagy teljesítményű belső zabálja az akkumulátor üzemidejét, fél szemünkkel mindig szabad konnektorokat lesünk, bárhová is megyünk. A táskák állandó szereplője lett a powerbank, amelyet rendszerint elfelejtünk feltölteni. Az akkutöltöttség egyébként is szűk keresztmetszet a mobiloknak, Murphy-törvénye szerint éppen akkor merül le az aksi, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, és pont ekkor hagytuk otthon a töltőzsinórt is. Egy iPhone esetében pedig esélyünk sincs akkumulátort cserélni egy feltöltöttre.

Sokan dolgoznak olyan munkahelyen, amely nem engedi meg, hogy a mobilt akár órákra nélkülözzék, és töltőre rakva várakozzon az eszköz egy konnektor mellett, a felhasználó pedig az eszköz mellett. Képzeljük csak el, ha egy sürgősségi kórházban az ügyeletes nővérnek lemerül a mobilja. Vagy ha egy ötcsillagos szállodában a liftszerelő mobiljának akkumulátora éppen egy áramszünet idején adja meg magát. Vagy egy erőműben, egy vegyi veszélyes üzemben sürgős jelzést kell adni vagy fogadni, de éppen lemerül a fránya akku. Ezek az esetek hatalmas kockázattal járnak, és egy magára illetve a törvényi előírásokra adó munkáltató egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy a munkát ilyen körülmények negatívan befolyásolják.

10 hasonló munkakörben megkérdezett emberből 10 bizonyára azt fogja mondani, hogy szívesebben szeretne egy viszonylag kisebb teljesítményű, ám megbízhatóbb, nagyobb üzemidejű, cserélhető akkus, masszív felépítésű mobilt, mint egy pengevékony okostelefont a szalonból, 4 kamerával. Amellyel ugyan csodaszép, szűrővel feljavított képeket lehet az Instagramra készíteni, csakhogy erre munka közben semmi szükség.

Rendszer a lelke mindennek
A hagyományos mobiltelefonok további hátránya, hogy nem speciális munkafolyamatok elvégzésére és jeladásra/fogadásra fejlesztették ki őket. Bár szoftveres trükközéssel sokukat munkahelyi hálózatba lehet kapcsolni, ezt a szoftvert egyrészt külön le kell fejleszteni, másrészt nem mindent tud megoldani a szoftver. Vannak olyan munkahelyek is, amelyeknél nem igazán jó és kivitelezhető, ha a mobilhálózaton kapcsolódnak össze az eszközök, hanem a irodaház/telephely/üzem/mélygarázs stb. saját jelhálózatán kommunikálnak. Jó példa erre az alábbi videóban bemutatott üzem, amelyben a hálózatokba kötött Ascom mobileszközök egyikében, egy speciális szenzor van olyan esetekre, ha a felhasználója hirtelen eszméletét veszti és elájul. Egy ilyen eszköznek hibátlanul kell működnie, garantáltan azonnal jelzést kell adnia, és azt a jelzést el kell juttatni a megfelelő eszközökre, az eszköznek olyan jelzést kell adnia, amely garantálja, hogy a megfelelő ember megérti az információt és megkezdheti a mentést. Az okoseszközök feladata tehát sokkal bonyolultabb, mint ahogy azt első látásra gondoljuk, és nem biztos, hogy hagyományos mobil- és okostelefonokkal megoldható.Minél jobban megvizsgáljuk az egyes munkahelyek sajátosságait, annál inkább bővül a céges mobilok, okostelefonok ádáz ellenségeit tartalmazó lista. Irodai körülmények okostelefonhasználójaként elfeledkezünk róla, hogy bizony számtalan olyan szakma és munkakörülmény létezik, amelyben egy hagyományos okostelefon hamar elvérzik. Karbantartók, autószerelők, villanyszerelők, egészségügyisek, kertészek, árufeltöltők, takarítók, nyomdászok, építőiparban és a legkülönfélébb gyárakban dolgozók órákat tudnának mesélni a résekbe rakódott porról, a vegyi anyagos vagy vizes kézzel megfogott készülékekről és elázott mobilokról. A polgári használatra kifejlesztett okostelefonok gyakran a határaikat feszegetik, funkcióromlásuk pedig nagy kockázattal és költséggel jár.
Rövid ismertetőnkkel talán sikerült rávilágítanunk, hogy a hétköznapi polgári létünkben nagyszerűnek tartott okostelefonok egész másképp viselkednek olyan helyzeteben, amelyek kicsit is messzebb állnak eredetileg felhasználási területüktől. A valódi, hálózatban működő és a munkafolyamatokkal „együtt lélegző” munkatelefonok megalkotásánál az itt bemutatott problémákra eleve választ kell adni. Csak képzeljük el, hogy ebben a videóban látható munkahelyzetek melyikét lehetne hagyományos okos- és mobiltelefonokkal költséghatékonyan lekezelni…Cikksorozat következő részében fogjuk bemutatni, hogy az Ascom Myco 3-at milyen képességekkel látta el a gyártó, hogy megfeleljen a speciális területek elvárásainak is.

Ascom megoldásokkal kapcsolatban keressék bizalommal kapcsolattartóinkat:

Kreszta Zoltán
termékmenedzser
kreszta.zoltan@young.hu
Tel.: +36 (1) 452 2649

Mészáros Tamás
műszaki fejlesztési vezető
meszaros.tamas@young.hu
+36 (30) 819 2772

További híreink

Aktuális nyitvatartás - 2019. augusztus
2019. augusztus 5.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy augusztus hónapban az alábbiak szerint változik nyitvatartásunk: Augusztus 10. szombat: NYITVA leszünk 15:00-ig. Augusztus 19. hétfő: ZÁRVA leszünk. Augusztus 20. kedd: ZÁRVA leszünk, munkaszüneti nap. Kérjük, hogy megrendeléseiknél és az áruszállításnál ezt ...
Búcsúzik az Excel a műanyag csomagolástól!
2019. augusztus 1.
2019. augusztus 1-én az Excel Networking elindította műanyagmentes csomagolású, környezettudatos kezdeményezését. A cég a meglévő, már becsomagolt készleteit még a régi csomagolásban értékesíti, kifuttatja, és csak ezt követően szállítja majd az új műanyagmentes csomagolásban a termékeket.
Aktuális nyitvatartás - 2019. július 24.
2019. július 17.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az ELMŰ Hálózati Kft. előre bejelentett elektromos hálózati karbantartási és felújítási munkái miatt telephelyünkön 2019. július 24-én (szerdán) ÁRAMSZÜNET lesz, így szokásos nyitvatartásunktól eltérően aznap ZÁRVA tartunk! Kérjük, hogy megrendeléseiknél és az ...
TörlésKijelöltek összehasonlítása