Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

Biztosan készen állsz a WiFi 6-ra?

2019. november 13.
A WiFi 6 álomból valóság lett! Sokan érdeklődnek az új technológia iránt, hiszen hatalmas gyorsasággal, korábban elképzelhetetlen adatmennyiséggel és energiatakarékossággal kecsegtetnek a hírek, ugyanakkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy megfelelő hálózati háttér nélkül a WiFi 6 nem fogja hozni a várt eredményeket. Nekik adunk tanácsot, milyen szemszögből mérjék fel saját hálózatukat.

Hogy a technológia sosem alszik, arra jó példa az évekkel ezelőtti Wi-Fi 5 láz. Az egyszeri fogyasztók, iskolák, kormányzati központok, oktatási intézmények mind üdvözölték a nagyobb sebességet és a 802.11ac előnyeit. Egyesek már a technológia start idején úgy döntöttek, hogy már a készülékek első hullámhoz tartozó hozzáférési pontokat telepítik, mások egy kicsit gyakorlatiasabbak voltak, és megvárták a 802.11ac technológia második hullámát. Valószínűleg ugyanez a módszer fog megjelenni a legújabb és legnagyobb Wi-Fi szabvány, a 802.11ax esetén is. Lesznek most is olyan korai alkalmazók, akik piaci és gyártói előnyt remélnek attól, hogy mindenkinél korábban megismerik a Wi-Fi 6 előnyeit. Néhány gyártó a „szabvány-előtti” Wi-Fi 6-tal fog piacra lépni, mások pedig a Wi-Fi Alliance révén lesznek tanúsítottak. A Wi-Fi Alliance biztosítja az együttműködő-képességet és hogy a Wi-Fi 6 hozzáférési pontok megfeleljenek a szigorú követelményeknek.

A Wi-Fi 6 gyorsabban fog elterjedni, mint a Wi-Fi 5

Az WiFi 6 esetében ugyanúgy kell számítani első és második hullámra, mint a WiFi 5 esetében. Bár várhatóan a Wi-Fi 6 gyorsabban fog elterjedni az általa kínált kézzelfogható előnyök miatt. Ki ne akarna egy színesebb alapszolgáltatás-készletet, az OFDMA és a MU-MIMO hatalmas előnyeit, valamint az okoseszközökben elhelyezett akkumulátorok élettartamának növekedését a TWT (target-wake-time) miatt? Ez a kombináció óriási muníció a felhasználók jobb támogatásához sűrű felhasználói környezetben, például stadionokon, egyetemi campusokon, előadótermekben, konferenciaközpontokban, iskolákban, valamint a vállalatoknál.

A Wi-Fi 6 környezetekhez azonban több, nagy teljesítményű AP-re van szükség. És az egész vezeték nélküli forgalmat valahonnan vezetékről kell eljuttatni ezekre az „access pointokra”. A kérdés tehát az, hogyan fogjuk felkészíteni a hálózatunkat egy kivételesen módon teljesítő Wi-Fi 6 környezetre?
Az itt található 5 lépéses útmutató segít felkészíteni bennünket, de leginkább hálózatunkat a Wi-Fi 6-ra.

 1. Rendelkezünk-e PoE+ képes switch porttal, amely a Wifi 6 képes eszközeink kiszolgálására?
  Számolni kell azzal, hogy szükség lesz 30W teljesítményre portonként, és több, mint 1Gbit/s sávszélességre (szintén portonként), hogy a WiFi 6-ra csatlakozó tömeget kiszolgálja.
 2. Vannak-e rejtett csapdák a hálózatunkban?
  Csak a megfelelő, hurokmentes, a kívánatos hálózati szolgáltatásokkal rendelkező (pl. SPB - Shortest Path Bridging, IEEE 802.1aq) hálózat az eredményes a WiFi 6 mögött.
 3. Elosztott vezeték nélküli hálózati architektúrával rendelkezünk?
  Fel kell készülni az egymással együttműködő, vezérlővel vagy anélküli AP rendszerre, ami képes az automatikus önmenedzsment és roaming funkciók ellátására. Ehhez rugalmasan, de egyszerűen kezelhető struktúrára lesz szükség, amivel könnyedén megvalósítható a csatornaválasztás, sávszélesség menedzsment, teljesítmény menedzsment.
 4. Biztosan tudjuk, milyen WiFi 6 képes AP-t szeretnénk?
  A WiFi 6 technológiánál hihetetlen fontos a beltéri, kültéri, területi adottságokhoz alkalmazandó AP kiválasztás, méretezés (teljesítmény, külső vagy belső antennás megoldás) illetve a felhasználás szerint eszközválasztás – nagy terheléshez, pl. konferencia termekbe extrém nagy kapacitású AP-re lesz szükségünk.
 5. Hogyan fogod minősíteni a WiFi 6-odat?
  Ahhoz, hogy gondtalanul élvezhessük a WiFi 6-ot, érdemes a fizikai minősítést az előzetes tervezés utáni kivitelezéskor a megfelelő hardveres és szoftveres eszközökkel elvégezni. Ennek során meg kell vizsgálni a jelszinteket és minőségi paraméterekről kimutatást kell készíteni, átviteli sávszélességi térkép rajzolni, és tesztelni az AP közötti roamingot.


A Young B.T.S. Kft. a WiFi 6 kapcsán beszámolunk a kínálatunkba érkező Alcatel-Lucent Enterprise Omniaccess Stellar WiFi 6 AP-kről, ezen felül mind a hálózati infrastruktúrát érintő kérdésekben, mint a megfelelő AP kiválasztásában és a mérésekben segítséget nyújtunk ügyfeleinek. Keressék bizalommal Kereskedelmi Szervezetünket és Technika Támogató csoportunkat!

További híreink

Panasonic KX-HTS32: ütős alközpont, ütős áron!
2019. november 13.
2019. novembertől a Panasonic úgy módosította a KX-TES824 alközpont és kiegészítőinek árait, hogy mostantól a műszaki előnyökön túl árban is jobban megéri egyes konfigurációkban az új KX-HTS32 típust megvenni.
UNV LightHunter: Ints búcsút a sötétségnek!
2019. november 11.
A videómegfigyelés fő célja, hogy bármi bármikor, bárhol jól látható legyen. A fekete fehér képet egyre inkább felváltja mindenhol a színes kamerakép még sötétben is, így az újabb eszközöket jól fel kell készíteni a nagy felbontású színes képek különböző fényviszonyok között történő ...
Panasonic KX-HDV800: egyszerű, könnyű és gyors konferenciahívások
2019. október 29.
Új konferenciatelefont mutatott be a Panasonic. Még 2016 elején vonta ki gyártó a piacról a nagysikerű KX-NT700-at, amelynek utódját, a KX-HDV800-at évek óta halogatta. Most azonban tényleg itt van az új készülék, válaszul a korszerű tárgyalási igényekre.
TörlésKijelöltek összehasonlítása