Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

DECT, avagy Bluetooth és WiFi alternatíva az orrunk előtt

2021. május 5.
Hogy mi az a DECT? 10-ből 10-en rávágják, hogy vezeték nélküli asztali telefon. Pedig a DECT ennél sokkal több: a DECT egy olyan szuper digitális vezeték nélküli hang- és adatátviteli megoldás, amely erős konkurenciája a Bluetooth-nak és a WiFi-nek. Megmutatjuk, miért.

Miért kell reklám a DECT technológiának?

Mindennapi életünkben gyakran emlegetjük a Bluetooth-t és a WiFi-t, de DECT technológiát szinte elvétve. Ennek oka, hogy sok országban, köztünk hazánkban is a DECT vezeték nélküli technológiával a mobiltelefonok elterjedésével párhuzamosan, az asztali telefonok vezetékmentesítése kapcsán került kapcsolatba a lakossági és a professzionális felhasználók is. Emlékezzünk csak: az egyre mobilizálódó telefónia miatt egyre nagyobb igénnyé vált a munkahelyeken és az otthonokban is, hogy ne legyünk az asztalhoz kötve, ha telefonálni kell a vezetékes telefonon. Ki tudjunk menni a kertbe, át tudjunk menni egy másik szobába stb. És persze presztízsnek sem volt utolsó mobilra hasonlító eszközzel szaladgálni lakásban a vendégek előtt. Erre kezdték el teríteni a piacon a gyártók az úgynevezett „dect” telefonokat, amelyekről szinte alig tudta valaki, (és ez sajnos így van ma is), hogy nevükben a DECT szó mit jelent. Ezek voltak a „Digital enhanced cordless telecommunications” technológiát használó, kvázi mobilok. Kvázi mobil, mert igazából egy akkumulátoros kézibeszélő, és egy telefontöltő dokkoló, mely csatlakozik a vezetékes telefonhálózathoz. Azt az érzetet kelti, hogy otthon vagy a munkahelyen nem vezeték nélküli telefont használunk, hanem kvázi mobilozunk. Ezzel párhuzamosan terjedt el a bluetooth és a WiFi is, de valahogy szegény DECT ráégett a dect vezeték nélküli kézibeszélőkre, és az okostelefonia térhódításával egy félig meddig lesajnált otthoni mobil szereplővé vált ez a készüléktípus.

Pedig a DECT technológia sokkal több ennél, és hatalmas potenciált rejtőzik benne a Bluetooth-szal és a WiFi-vel szemben/mellett.

Mit tud tehát a DECT, amiről sokan nem tudnak?

A DECT manapság a vezeték nélküli technológiák professzionális felhasználásának legváltozatosabb köreit támogató technológia. Európai, majd globális, helyi vezeték nélküli hang- és adat-technológiának indult. A DECT az évek során folyamatosan és drámai módon fejlesztette képességeit és alkalmazásait, manapság már az 5G által megszabott teljesítményhez közeli szintet nyújtva. A magas színvonalú vállalati konferenciáktól a professzionális kaputelefonokig, a kritikus egészségügyi kommunikációtól és monitorozástól az idősek és fogyatékkal élők sürgősségi támogatásáig szinte mindenhol felbukkan páratlan minősége és megbízhatósága miatt. Olyannyira, hogy évente több mint 135 millió DECT eszköz kerül értékesítésre, a professzionális DECT képviseli a leggyorsabban növekvő szegmenst. Nyilvánvaló, hogy ezek a készülékek nem csupán az egyszerű vezeték nélküli otthoni kvázimobilok, amelyet nagyrészt mindenki ismerhet.

A technológiát évek óta frissítik és fejlesztik, szélesítve a DECT által már támogatott felhasználási esetek amúgy is lenyűgöző körét. Alacsonyabb fix késleltetéssel, háromszor nagyobb felhasználói sűrűséggel és lenyűgöző szolgáltatásminőséggel több gyártó és ügyfél is DECT technológia környezetbe költöztette kommunikációját, hogy megfeleljen a kritikus helyi vezeték nélküli audio- és hangkommunikációs igényeknek. Az Integrated Systems Europe (ISE) és az Infocom szakkiállításokon minden évben növekszik az új DECT termékeket bemutató gyártók listája, valamint a piaci penetráció.
A jövőben és az 5G-kompatibilis világban a DECT professzionális alkalmazásai segítenek az 5G szolgáltatóknak megoldani az egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő kihívást, amellyel a kommunikációs ipar az URLLC-re törekszik (ultrareliable, alacsony késleltetésű kommunikáció): hogyan lehet vezeték nélküli helyi megoldás rendkívül nagy sűrűségű, rendkívül robusztus, kiváló minőségű, alacsony késésű hang- és alacsony-közepes adatátviteli kommunikációhoz.

A DECT felhasználási területei

Az eredeti DECT technológiát a hang számára építették, de egyre bővülő piaci potenciáljának igényeinek megfelelően fejlődött.

 • Nagyon nagy felhasználói sűrűség: A telefonos központokban, a vállalati konferenciákon és a vállalati kommunikációban a DECT a vezeték nélküli fejhallgatók, mikrofon rendszerek és kézibeszélők / személyhívók számára választott technológia, mivel egyetlen más technológia sem képes támogatni az élő felhasználók ilyen nagy sűrűségét " lemorzsolódás "vagy interferencia nélkül. A közelmúltban a magasabb szintű modulációs támogatás megháromszorozta az amúgy is magas felhasználói sűrűséget. A felhasználói sűrűség élő, független hanggal két négyzetméterenként elérheti az egy felhasználót!

 • Kiváló hangminőség: 2010 óta a DECT lehetővé teszi a hálózati konferencia-mikrofon megoldásokat, amelyek „szuper-széles sávú” hangot nyújtanak (CD minőség 50Hz – 20kHz). A DECT beépített QoS-funkcióinak használatával ezek a rendszerek elkerülhetik a sávon belüli más DECT-interferenciákat, mielőtt bármilyen audio termék keletkezik, és olyan kommunikációs minőségi élményt nyújtanak, amely nem hasonlítható más vezeték nélküli technológiához.

 

 • Teljes épületen belüli/ egyetemi campust átfogó / kültéri hatótávolság: A DECT 1,9 GHz-es sávja 300 méteres hatótávolságot képes biztosítani a rálátási távolságként, míg több cellás kapacitása egy teljes egyetemi campus lefedettségét lehetővé teszi méretétől függetlenül.

 • Robusztusság és biztonság: A több mint 100 országban elérhető, 1,9 GHz-es, szigorúan szabályozott licencmentes sávjának köszönhetően a DECT a kaputelefon rendszerek számára is kiváló választás - amelyek közül sok nagyon magas szintű megbízhatóságot igényel a biztonság szempontjából kritikus esetekben. A DECT egyedülálló abban is, hogy képes támogatni a híváscsoportok összetett hierarchiáját - elengedhetetlen az egyértelmű és pontos csapaton belüli és csoportok közötti kommunikációhoz, például a PMSE (Program Making and Special Events) szektorban, a mentőtevékenységet végző intézményeknél, csaptoknál; valamint az olaj- és a gáziparban.
  A DECT-kompatibilis intercomok sokféle felhasználási lehetőséggel rendelkeznek, de egy közös követelmény mindet egyesíti – biztosítja a „nagy téttel rendelkező” kommunikációt, ahol a meghibásodás nem lehetséges.

Az 5GHz vagy annál nagyobb frekvenciákhoz képest, amelyek falon keresztüli terjedési veszteségektől szenvednek, a DECT a tartomány és az adatsebesség tökéletes egyensúlyát biztosítja, átfogó vállalati képességet biztosítva. Tipikus installációk: kórházak, tévé- és rádióműsor-stúdiók, szupermarketek és árusítóhelyek, gyártóüzemek, erőművek, K + F létesítmények, nagy kereskedelmi irodaházak, konferencia-központok, szállodák, büntetés-végrehajtási intézetek, iskolák és egyetemi campusok.

Mi a DECT jövője?

A felhasználók gyakran mondják, hogy „A DECT vezeték után a legjobb dolog.” A következő fejlődési lépcsőben (DECT-5G) a DECT még tovább fogja vezetni a fenti elsődleges felhasználói előnyt. A DECT-5G megjelenésével a DECT professzionális alkalmazásai még egyedibbé válnak majd, hogy képesek legyenek együttműködni és támogatni az 5G URLLC (ultra reliable low latency communications - rendkívül megbízható, alacsony késleltetésű kommunikáció) céljait. A legfrissebb teljesítmény-előrejelzések azt mutatják, hogy a DECT továbbra is népszerű választott technológia a jelenlegi széles felhasználói kör számára, és emellett fontos új felhasználási területekkel bővül a DECT-5G URLLC-teljesítménye miatt.

Ezek az új felhasználási területek a következők:

 • PMSE (Programkészítés és Speciális események): Azáltal, hogy az akusztikai/frekvenciás késleltetés több mint tíz, egymás mellett futó csatorna esetében 2-3 milliszekundumra csökken, és a DECT rendkívül magas QoS-teljesítménye megmarad, a DECT készen áll arra, hogy életképes kiegészítést nyújtson az UHF-sávú vezeték nélküli mikrofonok számára, ahol a rendelkezésre álló TV-spektrum fokozatosan csökken.


 • Ipar 4.0 (következő generációs gyári automatizálás): A DECT páratlan robusztussága és a DECT-5G egy ezredmásodpercnél kisebb, rögzített digitális késleltetési ideje a DECT-5G-t az egyetlen olyan vezeték nélküli vezérlési és érzékelési megoldássá teszi, amely elég gyors és megbízható a félautonóm járművek számára, amelyek a jövő ipara 4.0 "gyáraiban" dolgoznak.

Milyen DECT technológiával felszerelt készülékeket ajánl a Young?

 • IPARI DECT ÉS WIFI MEGOLDÁSOK - DECT ALAPÚ RENDSZEREK
  Cégünk ebben a kategóriában a svéd központú Ascom Wireless Solutions IP-DECT és VoWiFi készülékeit forgalmazza, amelyek professzionális megoldást nyújtanak irodai és ipari felhasználásra egyaránt. Az ipari kivitelű IP-DECT telefonok megfelelnek a legszigorúbb környezeti feltételeknek is, így például víz-, ütés- és porállóak, extra hosszú készenléti- és beszélgetési idővel bírnak, illetve szükség esetén robbanásbiztos akkumulátor-technológiával is rendelkezhetnek.

 • VÁLLALATI HIBRID ÉS IP ALKÖZPONTI RENDSZEREK - INTEGRÁLT DECT RENDSZEREK
  Ebben a kategóriában is komplex IT és telco menedzsment szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek. Termékeink között Alcatel-Lucent Enterprise és Panasonic gyártmányú digitális, illetve VoIP kijelzős rendszertelefonokat, IP hibrid és IP digitális telefon alközpontokat, telefon kártyákat, integrált VoWiFi eszközöket, valamint DECT és mobil mellék megoldásokat talál.

A DECT Technológiával és készülékekkel kapcsolatban keressék szakembereinket:

Mészáros Tamás
műszaki fejlesztési vezető
meszaros.tamas@young.hu
+36 (1) 452 2772

Nagy Krisztián
Panasonic termékfelelős
nagy.krisztian@young.hu
Tel.: +36 (1) 452 2649

 

Kiemelt ajánlatunk

  További híreink

  Alcatel-Lucent Enterprise OXO Connect tanfolyamok – 2021. május
  2021. május 5.
  Belehúzunk májusban: 3 napon is tartunk Alcatel-Lucent Enterprise OXO Connect tréningeket.
  Áprilisi 2N hírek
  2021. április 20.
  Több izgalmas dolog történt egyszerre a 2N háza táján, ezeket gyűjtöttük össze egy cikkben.
  Panasonic PBX bővítés okosan: KX-NS1000 alközpontra KX-TDA100/100D/200/600, KX-TDE100/200/600-ról
  2021. április 9.
  A Panasonic telekommunikációs üzletágának 2029-es leállítása kapcsán indított cikksorozatunk harmadik, befejező részében már nem PBX váltási lehetőségről, hanem bővítésről beszélünk az KX-NS1000 kapcsán.
  TörlésKijelöltek összehasonlítása