Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

E-számla 2019. februártól! - Tájékoztató

2019. január 9.
December végén már értesülhettek róla, hogy ügyfeleink 2019. februárjától elektronikus formában is kérhetik számláik kibocsátását. Az alábbiakban részletesebb tájékoztatást adnunk a folyamatról.

A Young B.T.S Kft. 2019. februárjától e-számlát is tud küldeni ügyfeleinek. Az elektronikus számla kibocsátásához ügyfeleink hozzájárulására is szükségünk van, melyet egy Elfogadó Nyilatkozat kitöltésével tehetnek meg. Az Elfogadó Nyilatkozat a mai naptól elérhető a letöltésre kattintva:

ELFOGADÓ NYILATKOZAT LETÖLTÉSE

A nyilatkozat aláírásával ügyfeleink hozzájárulnak, hogy az általunk kiállított számlákat a hatályos jogszabályoknak megfelelően elektronikus formában, elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva fogják megkapni legkorábban 2019. február 1-től, vagy az aláírt nyilatkozat visszaérkezését követően. A nyilatkozatokat a következő e-mail címre kérjük visszaküldeni: orosz.fruzsina@young.hu.

Hogyan fog működni az elektronikus számlázás a Young B.T.S.-nél?

A Young B.T.S. Kft. a Számlaközpont Zrt. közreműködésével juttatja el az elektronikus úton kiállított számlákat ügyfeleihez. Az ügyfeleink a szamlakozpont.hu oldalon található online adminisztrációs felületet használhatják majd az elektronikus számláik letöltésére és kezelésére. Az első e-számla elküldése előtt a szamla@szamlakozpont.hu e-mail címről egy értesítő e-mailt küld a rendszer az elfogadó nyilatkozatban megadott e-mail címre. Ebben a levélben tájékoztatják a címzettet, hogy a Young B.T.S. Kft. a Számlaközpont Zrt. elektronikus számlázási szolgáltatását használja, amely lehetővé teszi az elektronikus számlázást is és a jövőben a papír alapú számla helyett elektronikus formában fognak a számlák érkezni – ugyanerre az e-mail címre –, amelyeket egy gombnyomással az e-mailben lévő hivatkozásra kattintva egyszerűen letölthet. A szamlakozpont.hu oldalra ügyfeleinknek nem kell külön regisztrálniuk, a Számlaközpont Zrt. által küldött első értesítő e-mailben megtalálják saját bejelentkezési nevüket és jelszavukat is. Ügyfeleinknek az e-számla befogadására vonatkozó elfogadó nyilatkozat aláírásának dátumától a szamlakozpont.hu weboldalon az összes, a Számlaközpont Zrt. által elektronikus formában továbbított számlájuk megtekinthető és letölthető lesz. Az online felület lehetőséget biztosít továbbá az ott tárolt e-számlák kontírozására és szűrésére is. 

Mit jelent az elektronikus számla?

Az elektronikus számla egy fájl, ami elektronikusan hitelesített formában ugyanazokat a számlaadatokat tartalmazza, mint a papír alapú számla.
Az elektronikus számlát a jogszabályoknak megfelelően elektronikus úton időbélyegzővel látják el és elektronikusan írják alá, ez biztosítja, hogy az ilyen módon hitelesített számla adat tartalma utólag nem módosítható. Nem minősül elektronikus számlának a papír alapú számla szkennelt verziója, és a számla adatait hitelesítés nélkül tartalmazó – például Word vagy PDF – fájl sem.
Elektronikus számlának kell tekinteni minden számlát, melyet elektronikus úton bocsátottak ki és fogadtak be, azaz a kibocsátótól valamilyen elektronikus csatornán került továbbításra a befogadó felé. A kiállítónak biztosítani kell a számla adattartalmának sértetlenségét, hitelességének eredetiségét és olvashatóságát.
Az elektronikus számlára vonatkozó szabályokat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 175.§-a foglalja össze.

Az e-számla részei

Elektronikus aláírás

Az elektronikus számla elkészítéséhez a számla adattartalmán felül szükséges elektronikus aláírás és időbélyegző is. Az elektronikus aláírás azt jelenti, hogy egy, az elektronikus dokumentumhoz (pl. számlához) kapcsolt adathalmaz tanúsítja, hogy ki az, aki azt az adathalmazt hozzáfűzte a dokumentumhoz, vagyis ki írta alá az elektronikusan kiállított számlát. Az aláírás elkészítéséhez egy aláírói tanúsítvány szükséges: ez a tanúsítvány mutatja meg, hogy az adott elektronikus aláírásnak (mely aláírás ténylegesen nem hasonlít a kézi aláírásra, hanem egy alfanumerikus aláírási kódot jelent) ki a tulajdonosa.

Elektronikus időbélyegző

Az elektronikus időbélyegzőt az elektronikus számlán az elektronikus aláírást követően helyezik el, így ez azt bizonyítja, hogy az adott dokumentum az időbélyegzés időpontjában már létezett. Az időbélyegzés szolgáltatást időbélyegzés szolgáltató nyújtja. Az elektronikus időbélyegzőt mindig az időbélyegzést nyújtó szolgáltató hozza létre (általában az adott dokumentum egy lenyomatának a szolgáltató részére történő megküldése révén). Segítségével az elektronikus számla kapcsán már nem csak a kiállító személye azonosítható, hanem az az időpont is, amikor a számlát időbélyegezte, tehát amikor a számla már ebben a formában létezett. (Ez fontos lehet pl. akkor, ha az aláíró tanúsítványt időközben visszavonják. Ebben az esetben az időbélyegző segítségével egyértelműen eldönthető, hogy a számlát a tanúsítvány visszavonása előtt vagy után bocsátották-e ki.)
Az e-számla megnyitásához az Adobe Acrobat Reader minimum 8-as verziója szükséges.

Ha kérdésük merülne fel az e-számlázással kapcsolatban, keressék bizalommal gazdasági csoportunk a +36 (1) 452-2600 telefonszámon.

 

Kiemelt ajánlatunk

  További híreink

  Új RMA (visszáru) nyomtatvány januártól!
  2019. január 7.
  RMA visszáru folyamatunk ismét apróbb változásokon ment keresztül. Ami változatlan: RMA igény esetén továbbra is egy RMA Igénylő nyomtatványt kell kitölteni, a visszárut csak ezzel áll módunkban visszavenni a megfelelő ÁSZF és szerződési feltételek alapján.
  Új helyen a kiskereskedelmi és szerviz egység!
  2019. január 1.
  Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a kiskereskedelmi értékesítést és a szerviz munkafelvételt átköltöztettük a kapu melletti épületből a főbejárat logisztikai pultjához. Így 2019. január 1-től minden kiskereskedelmi és szerviz ügyintézés már az új helyen működik, egyelőre a megszokott ...
  E-számla 2019. februártól!
  2018. december 14.
  Modernebb, kényelmesebb, környezetbarátabb, gyorsabb, NAV-állóbb és a miénk! 2019 februártól szívesen küldünk e-számlát annak, aki szeretné!
  TörlésKijelöltek összehasonlítása