Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

Vissza az életbe, de ne lázasan! - Testhőmérséklet-mérés okosan

2020. május 20.
A járvány lecsengésével lassan enyhítenek a szigorú korlátozásokon, visszaáll az élet a régi kerékvágásba. A munkáltatók sorra jelentik be, hogy megnyitják üzleteiket, a home office-ból apránként visszahívják a kollégákat, az iskolákba is visszatér az oktatás. Nagyon észnél kell lennünk azonban, hogy a jövőben a betegségeket ne hurcoljuk be az intézményeinkbe, amelyeknek így újra be kell zárniuk. A beteg személyek és munkavállalók kiszűrése tehát most fontosabb, mint valaha.

Egy 2018 végén készült felmérés szerint hazánkban 10 emberből 7 betegen is bejár dolgozni. Ennek oka, hogy a munkavállalók félnek állásuk elvesztésétől, nem megoldott a helyettesítés, a munkáltatók pedig sok esetben nem tisztelik a munkavállalói jogokat és betegen is kényszerítik a dolgozóikat, hogy dolgozzanak. Egyre többen - de még mindig nem elegen - mégsem kockáztatnak, és azonnal hazaküldik a beteget, hiszen tisztában vannak vele, hogy ha sorban fertőződnek meg a kollégák, az a cég működését és végsősoron bevételszerző képességét is erősen befolyásolhatja.

Láz=valami nincs rendben

A koronavírus járvány világított rá, hogy hétköznapi betegségeink mennyire hasonlók is egymáshoz. És hogy éppen ezért mennyire nehezen tudjuk megkülönböztetni egymástól az egyes komoly betegségeket. Hétköznapi értelemben a „beteg vagyok” kijelentés alá söpörjük az egyszerű megfázást, az influenzát vagy akár a tüdőgyulladást is (és tünetei alapján akár a koronavírus fertőzést is), és általában csak akkor küzdünk ellenük, ha súlyosabb tüneteket észlelünk, így például lázasak leszünk. A láz azonban nem egy bizonyos betegség tipikus tünete, hiszen számtalan betegségnél előfordulhat. Abban azonban egyetért az orvostudomány, hogy a láz fontos jel, és a lázas személy esetén nagyobb a kockázata annak, hogy a háttérben valamilyen komoly fertőző betegség áll.

A testhőmérséklet-mérés már a bejáratnál

Akik szeretnék elővigyázatosságból kiszűrni és elkülöníteni mostantól a lázasan, vagy akár hőemelkedéssel (újra) bejáró dolgozókat vagy vendégeket/ügyfeleket, diákokat, sportolókat, szurkolókat stb. azoknak természetesen testhőmérséklet-mérő technológiába kell befektetniük. A felek a gyors és rendkívül megbízható, kontaktus nélküli mérésben érdekeltek, hiszen nem akar senki több időt vesztegetni a beléptetésre, mint korábban, és senki sem szeretné, ha maga a mérési metódus és a sorban állás terjesztené a fertőzést. A szóba jöhető megoldások kapcsán fontos az emberi tényező kiiktatása vagy minimálissá korlátozása.

A Young B.T.S. Kft most két olyan népszerű megoldást mutat be, amelyek kiváló/ár érték arányú befektetésnek bizonyulhatnak felhasználási módjuktól függően, akár kisebb cégek számára is. Az itt felsorolt eszközök ugyanis elérhető áron segítenek a biztonságos, lázmentes munkakörnyezet kialakításában!

1. Testhőmérséklet mérés rögzített hőkamerával és opcionálisan referencia hőponttal.

A testhőmérséklet-mérés legegyszerűbb módja. A bejárat vagy fontos átjáró közelében, jól pozícionált helyre telepítsünk egy kiváló IR alapú hőkamerát (akár falra szerelve vagy tripod állványra). A mérés még pontosabb eredménnyel szolgálhat egy úgynevezett „blackbody” (lásd a kép jobb oldalán a fekete „doboz”) referencia hőpont beiktatásával, amely alapján figyeli a helyiségbe belépők bizonyos testfelületének hőmérsékletét (rendszerint ez a szem-homloksáv az esetleges maszkhasználat miatt.).

A rendszer egy számítógépes kiértékelő felületre küldi az információkat, amely jelzi az operátornak, ha valaki lázasan vagy hőemelkedéssel érkezik, így az elkülönítés a bejáratnál megkezdődhet.

Kinek ajánljuk?

Az ilyen rendszerek általában nagy áteresztőképességgel rendelkeznek, ezért minden olyan intézménybe ajánlatosak, ahol vagy egész nap, vagy bizonyos napszakokban nagyobb embertömeg be- és kiléptetése történik meg. Így irodaházakba, gyárakba, üzemekbe, reptereknél, vasútállomásokon, tömegközlekedési csomópontokban, kisebb-nagyobb tömegrendezvényeknél, sportrendezvényeknél, iskolákba, óvodákba, kormányzati, közigazgatási épületekbe, szállodákba stb. A rendszer értelemszerűen nem kíván meg kontaktust a mérés során, ugyanakkor megfelelő méretű, zárt helyiséget igényel, szabadba nem telepíthető, és biztonsági vagy a rendszert felügyelő személyzetet igényel.

 Általunk ajánlott rendszer:
 Hikvison fix vagy mobil telepítésű DS-2TD2617B-(3/6)/PA kamera + Blackbody 

 

2. Arcfelismerő beléptetőrendszer testhőmérsékletméréssel

Arcfelismerésen alapuló beléptető rendszer, amelyhez egy kiegészítő berendezéssel kötnek össze (például csukló vagy arc testhőmérsékletmérő). Több kritériumnak is meg kell vagy lehet feleltetni a belépéshez, de nyilvánvalóan kiemelt szempont, hogy arcunk azonosító paraméterei legyenek benne az adatbázisban. Emellett arra is beprogramozható a rendszer, hogy felismerje, van-e rajtunk maszk vagy nincs. Ha előírás a maszk, akkor jelez a rendszer, hogy valaki nem használ maszkot. Ezen kívül a hőmérsékletmérő nagy pontossággal megállapítja (csuklóról vagy arcról) a testhőmérsékletet és jelez (akár távoli számítógépre is), ha valaki lázas, hőemelkedése van. Ha nem akarjuk használni az arcfelismerő funkciót, akkor át lehet váltani a beépített kártyaolvasó-azonosító mechanizmusra is.Kinek ajánljuk?

Ennél a megoldásnál értelemszerűen egy arcfelismerős beléptetőrendszerrel leszünk gazdagabbak. Azoknak nyújt kiemelten gazdaságos befektetést, akik már eleve rendkívül korszerű arcfelismerős beléptetőt kívántak bevezetni cégüknél, tehát képesek és szeretnék is kihasználni az arcfelismerő funkciót, amelyhez csatlakoztatható a hőmérsékletmérő megoldás. A beléptetőrendszer nagy előnye, hogy megfelel a GDPR követelményeknek is, és alternatív beengedő/azonosító funkcióval is rendelkezik (RFID kártya.)
Elsősorban szigorú személyazonosítást és beléptetést megkövetelő irodáknak, sportlétesítményeknek, K+F cégeknek, kiemelt üzemeknek, speciális nyomdáknak, laboroknak, rendvédelmi szerveknek, bankoknak- és pénzintézeteknek, rezidenciáknak, luxuslakások tulajdonosaink stb. ajánljuk.

 Általunk ajánlott rendszer: 
 Uniview testhőmérséklet mérés arcfelismerő terminálon keresztül (OET-213H-BTM32) 

 

UPDATE: a beléptetőrendszereket gyártó, általunk is forgalmazott 2N termékek gyártója cikkünk publikálásával szinte egyidőben adta hírül, hogy 2N IP intercomjai egy támogatott külső kamera segítségével akár hőképet is biztosítanak a bejutást igénylő személyről, és ez a hőkép a beléptető rendszerben akár naplózásra is kerülhet. Erről a megoldásról a későbbiekben részletesebben is beszámolunk, kedvcsinálónak itt egy videó erről a megoldásról is:

Az itt felsorolt megoldások tökéletes működéséhez jól átgondol tervezést szükséges, még ha „dobozos” megoldásnak is tűnhetnek első látásra. Ezért kérjük Önöket, hogy hőkamerás megoldásokért és árajánlatokért minden esetben keressék személyesen UNV és Hikvison kamerákkal és beléptetőkkel foglalkozó specialistánkat, és 2N termékfelelősünket:

Pásztor András
termékmenedzser
pasztor.andras@young.hu
Tel.: +36 (1) 452 2646

Németh Dénes
termékfelelős/technikai támogató
nemeth.denes@young.hu
Tel.: +36 (1) 452 2647

További híreink

Megállítjuk az időt ingyenes extra garanciával!
2020. május 8.
A Panasonic is kedveskedik ügyfeleinek a krízis hónapjaiban. Meghosszabbítja a jótállási időt egyes termékcsoportokban.
Produkció indul! - ALE Rainbow integráció Microsoft Teams-be
2020. május 8.
Jó hír érkezett azok számára, akik eddig külön használták a Microsoft Teams és az Alcatel-Lucent Enterprise (ALE) alközpont nyújtotta kommunikációs lehetőségeket. Mostantól az ALE Rainbow segítségével a céges telefonhálózat képességei is beágyazhatóvá váltak a Microsoft Teams felületébe.
UNV MINI PTZ kamera: dizájnban is első!
2020. május 6.
Az UNV Mini PTZ kamera-sorozat két modellje, közte a hazánkban is kapható IPC6412LR-X5P is kiemelkedett 60 ország jelöltjéből, és elnyerte a Red Dot Award: Product Design 2020 díjat.
TörlésKijelöltek összehasonlítása