Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

Wi-Fi 6E: kapcsolj új frekvenciára!

2021. június 16.
A Wi-Fi 6E támogatja a 6 GHz-es vezeték nélküli spektrumot, ami gyorsabb vezeték nélküli sebességet és alacsonyabb késleltetést biztosít, mint a korábbi generációk. De az új frekvencia kihasználásához új routerre és Wi-Fi 6E-kompatibilis eszközökre lesz szükség. Készen állsz?

A Wi-Fi Alliance, a Wi-Fi platformgyártók csoportja, amely az FCC-vel és az elektronikai gyártókkal együttműködve határozza meg a Wi- Fi technológia szabványait, 2020-ban bejelentette a Wi-Fi 6E jelölést minden olyan IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6) termék számára, amely támogatja a 6 GHz-es vezeték nélküli spektrumot. Ez lényegében azt jelenti, hogy a Wi-Fi 6E nagyobb sebességet és alacsonyabb késleltetést tesz lehetővé, mint a Wi-Fi 6 és korábbi változatai.

Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E

Amikor az IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6) szabványt először bejelentették, csak a 2,4 és 5 GHz-es sávokra korlátozták a vezeték nélküli spektrumot. Most a 2,4 GHz-es sávban valójában csak három, egymást nem átfedő csatorna áll rendelkezésre – amelyet egymás közt osztanak meg a felhasználók. Ha valaha is gondot okozott a videóhíváson keresztüli kapcsolattartás, vagy ha egy tvsorozat legújabb epizódjának letöltése pufferelés miatt szünetelt, valószínűleg a spektrumtorlódás volt az oka. Ha túl sok eszköz verseng a sávszélességért ugyanazon a vezeték nélküli csatornán, akkor a jelek egy része értelemszerűen kiesik.
2020 áprilisában a Szövetségi Kommunikációs Bizottság egyhangúlag megszavazta, hogy a 6 GHz-es sávot megnyitja az engedély nélküli használat előtt. Ezzel az irányelvi változással lényegesen több olyan rádióhullám nyílik meg, amelyet a routerek Wi-Fi jelek sugárzására használhatnak.
A 6 GHz-es sáv megnyitása a Wi-Fi számára 1989 óta a legnagyobb spektrumbővítés. Az 5GHz-ről a 6GHz-re való ugrás talán nem hangzik soknak, de lényegében megnégyszerezi a routerek és az intelligens eszközök számára rendelkezésre álló rádióhullámok mennyiségét (14 további 80 MHz-es és hét további 160 MHz-es csatorna). Ez kevesebb jelinterferenciát jelent.

A lényeg: A Wi-Fi 6-ot használó korai eszközök (például a Wi-Fi 6 routerek első csoportja) a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es spektrumra korlátozódnak, míg a Wi-Fi 6E-kompatibilis eszközök hozzáférnek a 6 GHz-es rádióhullámokhoz.

mi-az-a-wifi6

Melyek a Wi-Fi 6E előnyei?

A legegyszerűbb ok, amiért a Wi-Fi 6E-t szeretnénk nem más, mint hogy a 6 GHz-es sáv 1 Gbps-nél nagyobb internetsebességet tesz lehetővé. Nem csak ez, de a megnövelt spektrum alacsonyabb késleltetést (kevesebb mint egy ezredmásodperc) jelent az online játékok, videohívások vagy virtuális számítógépes munkamenetek számára, amelyekben azonnali választ kell adnia a billentyűparancsokra, hangokra vagy egérkattintásokra.
Még a gyorsabb kapcsolat mellett is valószínűleg csak a hálózati kapacitás tekintetében - azaz a spektrum kisebb mértékű túlterhelése miatt - veszük észre a Wi-Fi 6E előnyeit. Az egész otthonra kiterjedő gigabites lefedettség és a több gigabites Wi-Fi-kapacitás azt jelenti, hogy a hétköznapok otthonai/irodái végre olyan újgenerációs számítástechnikai élményben részesülhetnek, amilyet eddig csak a gyártók bemutatóin vagy a szakkiállításokon láthattunk.
Képzeljünk el a virtuális valósággal való játékot bárhol a házunkban, vagy vegyünk részt a kiterjesztett valósággal kapcsolatos üzleti prezentációkon, mindezt anélkül, hogy a Netflixet streamelő családtagok vagy a YouTube-ot néző szomszédok miatt csökkenne a sávszélesség.

Hol van a trükk?

Minden új technológiának, amely túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, van egy rejtett gyenge pontja. Ha a Wi-Fi 6E-nek van egy ilyen Achilles-sarka, akkor az az, hogy a 6 GHz-es vezeték nélküli spektrum rövidebb hullámhosszokat használ. A rövid hullámhosszok nagyszerűek a gyors adatátvitelhez, de nehezebben képesek nagy távolságokat megtenni, és nagyobb fizikai zavarokat szenvednek el például vastag falú épületek és padlók áthatolása során.
Bármely valós Wi-Fi 6E hálózat valószínűleg mind a 6 GHz-es, mind az 5GHz-es sávot használja, hogy gyors és megbízható kapcsolatot biztosítson otthon vagy az irodaépületben. Az is teljesen elképzelhető, hogy a jövőbeli Wi-Fi 6E hálózatok egy Wi-Fi 6E fő router és egy vagy több Wi-Fi 6E átjátszó kombinációját használják majd, hogy olyan vezeték nélküli hálózatot hozzanak létre, amely a Wi-Fi 6E ígért teljesítményét még nagy, több akadállyal rendelkező otthonokban vagy irodaházakban is biztosítsa.
Egy másik lehetséges probléma a Wi-Fi 6E számára: azoknál az országokban, földrészeken, ahol 6 GHz-es spektrumnak még mindig van néhány engedélyezett felhasználója, és a Wi-Fi 6E hálózatoknak lépéseket kell tenniük a szabadtéri interferencia elkerülése érdekében. Ez nem jelent majd problémát otthonokban (bent a lakásban) vagy az irodájában, de ha a hátsó kertben vagy egy telephely udvarán szeretne valaki a Wi-Fi hálózatához kapcsolódni, a Wi-Fi 6E router automatikus frekvenciaszabályozást fog alkalmazni, hogy megakadályozza a többi 6 GHz-es sávot használó felhasználóval való interferenciát.
Más szóval, a Wi-Fi teljesítménye valószínűleg a 2,4 GHz-es vagy az 5 GHz-es sávra fog visszaváltani, amikor kint tartózkodik és ez pont olyan, mintha nem is vettünk volna Wi-Fi 6E routert.

Mikor lesznek Wi-Fi 6E eszközök?

A Wi-Fi 6E eszközök visszafelé kompatibilisek lesznek a Wi-Fi 6 és a korábbi Wi-Fi szabványokkal, de az új 6 GHz-es csatornák használatához Wi-Fi 6E routerre és Wi-Fi 6E kliens eszközre (azaz számítógépekre, telefonokra, intelligens otthoni eszközökre és egyéb, Wi-Fi 6E-t támogató eszközökre) lesz szükség. Ez azt jelenti, hogy még ha viszonylag új Wi-Fi 6-os routerrel rendelkezünk is, akkor is frissítenie kell egy Wi-Fi 6E modellre.
Olyan országok, mint például az Egyesült Államok, Brazília és Korea már engedélyezték a 6 GHz-es sávot, de sok más ország és földrész,köztük az EU is csak lassan nyitja meg vezeték nélküli spektrumát a kereskedelmi felhasználás előtt. Ennek eredményeképpen a Wi-Fi 6E eszközök többsége, amelyeket jelenleg és az év végéig láthatunk, többnyire az amerikai vásárlók számára forgalmazott hardverek lesznek. Az EU alkalmazhatóságról 2021. októberében várhatóan többet lehet majd tudni.
A Wi-Fi 6E routerek tehát még csak most kezdenek megjelenni az (európai) piacon, és mint a legtöbb új technológiánál, itt is magasak lesznek a eszközök kezdeti árai. Jövő ilyenkorra valószínűleg jelentősen csökkennek az árak, és sokkal több Wi-Fi 6E-kompatibilis eszköz lesz már, amelyet csatlakoztathatunk a routerhez.


A Young BTS Kft. elsősorban az Alcatel-Lucent Enterprise Wi-Fi 6E eszközeinek megjelenésére számít, és ezzel kapcsolatban már kaptunk bíztató visszajelzéseket, de konkrét Wi-Fi 6E eszközökről hír egyelőre még nincs. Amint friss eszközinformációk állnak rendelkezésre természetesen hírt adunk róla.

További információkért keressék ALE specialistáinkat:

Mészáros Tamás
műszaki fejlesztési vezető
meszaros.tamas@young.hu
+36 (1) 452 2772

Pálinkás Péter
kereskedelmi vezető
palinkas.peter@young.hu
+36 (1) 452 2726

Forrás: pcmag.com

További híreink

Új Alcatel-Lucent Gigabit LAN switch családok belépő szintre!
2021. június 16.
Két új, egyszerű, de nagyszerű switch sorozatot jelentett be az Alcatel-Lucent Enterprise azoknak, akiknek már belépő szinten is fontos a minőség és a megbízhatóság.
2N IP STYLE - A videós intercomok új igazodási pontja
2021. június 16.
A 2N óriásképernyős intercomja már nem csak a látványterveken létezik, hanem kézzel fogható valóság, amely lenyűgöző dizájnnal és 10′′-es kijelzővel tökéletesen kiegészíti a prémium projektek bejáratait.
Fedezd fel a 2N WaveKey technológiát! Forradalmi újdonság a mobil beléptetésben
2021. június 2.
A 2N áprilisban mutatta be egy látványos ON Air show keretében világújdonságnak számító beléptető technológiáját. Nemrég nevet is kapott az újdonság: 2N WaveKey. Most elmondjuk, hogyan működik a rendszer.
TörlésKijelöltek összehasonlítása