Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

Megváltozott jótállás: mire figyeljünk viszonteladóként?

2021. január 12.
Átalakultak az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállási szabályok. Adunk pár jó tippet, mire figyeljenek oda viszonteladóink.

Bizonyára minden viszonteladó partnerünk időben értesült már, hogy 2021. január 1-től érvénybe lépnek a 151/2003. (IX. 22.) Kormány rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról újításai. Ennek kapcsán rengeteg sajtóanyag jelent meg, de tapasztalataink szerint még mindig sokan nem értik, pontosan őket mi módon érinti a változás. Nekik próbálunk meg segíteni pár értékes meglátással, amely bemutatja a Young B.T.S. Kft. és viszonteladóink viszonyát a változások tükrében. (Az alábbi tájékoztatás nem teljeskörű, a jogszabályváltozások nem minden részletét fedi le.)

Melyek a főbb változások?

Nagyjából az alábbi változások léptek életbe:

  • A termék árától függően sávos lett a jótállási idő (1-2-3 év)
  • E-jótállási jegy is kiállítható
  • Pontosították a javítási határidőket
  • A fogyasztó dönti el, kivel javíttat
  • A csomagolás megőrzése nem kötelező jótállás érvényesítéséhez
  • Pontosan meghatározzák a szakvélemény kötelező tartalmi elemit


A változások mindenkire vonatkoznak, aki a kötelező jótállás alá eső terméket értékesíti. (a termékkörök a fenn belinkelt kormányrendelet mellékletében találhatók, annak 29-37. új pontjaiban.)

Nagyon fontos megérteni, ki is pontosan a vevő illetve a fogyasztó!

Nem minden vevőre érvényesek ugyanis az új szabályok. A rendelet másképp értelmezi a hétköznapi értelemben vett vevő, fogyasztó, vállalkozás és eladó fogalmakat, ezért nagyon pontosan meg kell érteni, ki kicsoda.

A rendelet csak a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott, a rendelet mellékletében felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre írja elő a kötelező jótállás szabályait. A fogyasztó csak természetes személy lehet! Cég vagy bármilyen más szervezet nem minősül fogyasztónak. Másik kitétel, hogy csak akkor minősül fogyasztónak egy személy, ha a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül köt szerződést.

Például: ha a Young egy viszonteladója (cég, egyéni vállalkozó) saját vállalkozásához, irodájához vásárol meg tőlünk - annak felszereltségét, eszköz állományát bővítendő - egy kaputelefont, akkor ő nem minősül fogyasztónak. Így erre az eszközre nem vonatkozik majd a kötelező jótállásról szóló rendelet. Ha azonban ugyanazt a kaputelefont egy étteremtulajdonos vásárolja meg a balatoni nyaralójához a viszonteladó vállalkozástól, a rendelet előírásai vonatkoznak a megvásárolt kaputelefonra.

Mikortól kezdődik a jótállási idő?

Ha megértettük, ki a fogyasztó, akkor a válasz nagyon egyszerű:

  • vagy attól a pillanattól, amikor a viszonteladó vállalkozó a terméket átadta a fogyasztónak.
  • vagy ha az üzembe helyezést a viszonteladó vagy annak megbízottja végzi, akkor az üzembe helyezés napjától
  • vagy ha a fogyasztó a terméket az átadástól számított hat hónapon túl helyezteti üzembe, akkor a jótállási határidő kezdő időpontja a termék átadásának napja lesz.


Ki adja át a jótállási jegyet a fogyasztónak?

Minden esetben a viszonteladót terheli a vevője (fogyasztója) felé a jótállási kötelezettség teljesítése, nem a Young B.T.S. Kft-t, hiszen a viszonteladó vállalkozás vevője értelemszerűen nem lehet a fogyasztónk. A viszonteladó vállalkozás az, aki a fogyasztóval a jogi értelemben a „szerződést megköti” (magyarán eladja a végfelhasználó vevőnek a terméket), nem a Young B.T.S. Kft. Így aztán a viszonteladó köteles jótállási jegyet adni a fogyasztónak, nem a Young B.T.S. Kft. Ezt mostantól elektronikus jótállási jegy formában is megteheti a viszonteladó vállalkozás. A fogyasztó részére elektronikusan átadott számla jótállási jegyként is elfogadható, ha tartalma megfelel a rendelet jótállási jegyre vonatkozó előírásainak is.

Mi a helyzet a viszonteladó készletén tartott áruval?

Mindegy, hogy 2021. január 1. előtt vagy után szerezte-e be a viszonteladó a Young B.T.S. Kft-től a terméket, amelyet a fogyasztójának (vevőjének, végfelhasználójának) értékesít 2021. január 1. után. A készleten lévő termékeire már vonatkoznak a szabályok. Előfordulhatnak még esetek, amikor például online értékesítés esetén a megrendelés még 2020-ban történt, de a terméket a végfelhasználó csak 2021-ben adja át a fogyasztónak. Ilyen esetben külön meg kell vizsgálni az adott szerződést, és az alapján lehet eldönteni, régi, vagy már az új szabályok érvényesek-e.

További híreink

Megújult CANOVATE SohoLine rackszekrénycsalád!
2021. január 11.
A Canovate megszüntette korábbi SohoLine családját (WCS), és helyette a WC1S modellek lesznek elérhetők.
Panasonic bejelentés: 2029-ig megszűnik a teljes telekommunikációs üzletág
2020. december 14.
A Panasonic végleges stratégiai döntést hozott telekommunikációs üzletágáról (alközpont és SIP készülékek). Ennek értelmében 2022. december 31-ig világszerte valamennyi gyártói és kereskedelmi tevékenységét beszünteti, 2029. december 31-ig pedig a támogatást is.
Változó ünnepi nyitvatartás
2020. december 9.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy nyitvatartásunk a következőképp alakul decemberben és új év első napjaiban.
TörlésKijelöltek összehasonlítása