Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

Szakmai lexikon

100 MHz vagy 100 Mbps?

Sávszélesség (MHz vagy Ghz)
Az a frekvenciatartomány, amire a hálózati alkatrészek és a rendszer működése specifikálva vannak.
Gyakorlatilag: ez a "cső keresztmetszete".

Adatátviteli sebesség (Mbps-Mbit/s vagy Gbps...)
A maximális mennyisége az adatoknak, amennyit közvetíteni tudunk az adott sávszélességen.
Gyakorlatilag: ez a csövünkön áthaladó adat mennyisége egységnyi idő alatt.

Megjegyzés: Az adatok max 100 m kábelhosszra érvényesek.
Minimális sávszélesség igény   1 Gbps:   87 MHz
Minimális sávszélesség igény 10 Gbps: 450 MHz

3G

A 3G egy vezeték nélküli mobilinternet szabvány. A harmadik generációt képviseli, és jóval nagyobb adatátviteli sebességre képes (akár 21 Mbit/s HSPA+ használatával, egyébként max. 384 kbit/s), mint a második generációs (2G), ami legfeljebb 220 kbit/s az adatátviteli sebesség (EDGE).

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/3G

4G

A 2G és a 3G rendszerek utódja az „IMT-Advanced”, (4G Wireless and International Mobile Telecommunication) 4G technológia jelenleg a mobil távközlési rendszerek közül a legfejlettebb (bár az 5G fejlettebb, de kiépítettsége 2019-ben még elenyésző), amely fix környezetben 1 Gbps, mobilkörnyezetben pedig akár 100 Mbps adatátviteli sebességet is biztosíthat.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/4G

5G

5. generációs mobil hálózat vagy 5. generációs vezeték nélküli hálózat, az angol név alapján rövidítve 5G, a mostani 4G/IMT-Advanced standardok után következő, jelenleg javasolt telekommunikációs rendszer. Napjaink legmodernebb, de még világszerte csak kiépítés alatt álló hálózata. A fejlesztések célja egy még kisebb késleltetésű, nagyobb sávszélességű, és több klienst kiszolgáló technológia megalkotása, megfelelve a mai Internet of Things trendnek.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/5G

802.11a/b/g/n/ac-ay

A 802.11 szabványcsalád számos half-duplex, vezetéknélküli modulációs technikát ír le. Ezek közül a most használt legismertebbek 2.4 (b/g/n) és 5 GHz-es (a/n/ac) frekvencián működnek.

További információ: https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11

Adatátviteli sebesség

Az egységnyi idő alatt továbbított bináris digitek (bitek) száma. Mértékegysége a bit/sec. Az olyan modemek sebessége, amelyek telefonvonalat használnak adatátviteli csatornaként, általában 110, 300, 1200, 2400, 4800, 9600, 14400, 19200, 28800 és 33600 bit/s.

ANSI

Az ANSI (American National Standards Institute, Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet) nonprofit vállalkozás, melynek célja ipari szabványok kidolgozása az Amerikai Egyesült Államok számára.

Az ANSI tagja a Nemzetközi Szabványügyi Szervezetnek (International Organization for Standardization, ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottságnak (International Electrotechnical Commission, IEC).

Az ANSI szabványai széles körben elterjedtek. Informatikában az ANSI szabványosította az ASCII karakterkészletet, illetve az irányító szekvenciákat (például az X3.64 szabályozza, hogy egy terminál képernyőjén a kurzor miként mozgatható.)

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/ANSI

ASCII

Az ASCII egy mozaikszó: az American Standard Code for Information Interchange kezdőbetűiből (jelentése kb.: szabványos amerikai kód információcserére). A kód jelkészlete az angol abc betűit, számokat, írásjeleket és vezérlő kódokat tartalmazza. Az ASCII jelkészlet 128 különböző szövegkaraktert 0..127 előjel nélküli egész számokra képez le. ASCII-kódolást alkalmaznak a text-editorok (például a Jegyzettömb) is.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/ASCII

Backup

fontos adatok, programok biztonsági okokból készített másolata;

a többnyire külön tárolóban őrzött adatok az eredeti meghibásodása, vagy elvesztése esetén használhatók; tapasztalt számítógép-felhasználók rendszeresen készítenek munkájukról másolatot.

Bérelt vonal

Leased line - A felhasználó által a távközlési társaságtól speciális feladatra bérelt, általában két pont közötti összeköttetés.

Bluetooth

Az Ericsson, az IBM, az Intel, a Nokia és a Toshiba közös kezdeményezése a kábelnélküli összeköttetésre. A Bluetooth rövid hatótávolságú, adatcseréhez használt, nyílt, vezetéknélküli szabvány. Alkalmazásával számítógépek, mobiltelefonok (telefonkihangosítók) és egyéb készülékek között automatikusan létesíthetünk kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot.

A név Harald Blåtand (I. Harald dán király) dán király nevének angol változata, aki 958-tól, illetve 976-tól 986-ig volt Dánia és Norvégia uralkodója, és nagyon szerette az áfonyát, ezért kék lett a foga. Harald arról volt nevezetes, hogy egyesítette a lázongó dán, norvég és svéd törzseket. Ehhez hasonlóan a Bluetooth-t is arra szánták, hogy egyesítsen és összekössön olyan különböző eszközöket, mint a számítógép vagy a mobiltelefon. A Bluetooth logója a H és B betűknek megfelelő skandináv rúnákat, a Haglazt és a Berkanant idézi

Az 1.2-es verzió 1 Mbps-os, a 2.0-s Bluetooth pedig 3 Mbps-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé a világszerte szabadon elérhető 2,4 gigahertzes frekvenciasávban. Európában és az Egyesült Államokban a 2,402 GHz és 2,480 GHz közötti 79 db 1 MHz-es sávban, Japánban a 2,472 és 2,497 GHz közötti 23 db 1 MHz-es sávban működik. Az adatcsatorna ebben a sávban másodpercenként 1600-szor változik véletlenszerűen („szórt spektrumú frekvenciaugrás”). Egy hálózatban egy időben 1 „mester” eszközhöz legfeljebb 7 másik eszköz csatlakozhat. Az egymáshoz csatlakozott eszközök ún. personal-area network-öt (PAN), más szóval piconet-et hoznak létre, ami például az egy szobában lévő eszközök által alkotott hálózatot jelenti (vagy az autóban a mobiltelefon és a fejhallgató közötti kicsiny hálózatot).

A Bluetooth alacsony energiafogyasztása miatt különösen alkalmas hordozható eszközök számára.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bluetooth

BPS

Bits Per Second - bit per secundum

A bps az angol „bit per second” rövidítése, jelentése bit/s, azaz a másodpercenként átvitt bitek száma. Az adatátviteli sebesség, az adatátviteli teljesítmény és a csatornakapacitás egysége, amely megadja, hogy adott feltételek mellett egy csatornán másodpercenként hány bit információ kerül átvitelre, illetve vihető át; 1 kbit/mp=1000 bit/mp, 1 Mbit/mp=1 000 000 bit/mp

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bps

Call center

A call center egy vállalaton belüli - vagy kiszervezett - funkció, amelynek segítségével a szervezet nagyszámú telefonhívást képes hatékonyan kezelni. Magát azt a technikai eszközt, speciális telefonközpont-számítógép-szoftver rendszert is call centernek nevezzük, ami ezt a funkciót ellátja.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Call_center

CCITT

Comité Consultatif International de Télégraphique et Téléphonique - Nemzetközi Távíró és Telefon (technikai) Konzultatív Bizottság

Az ITU Telekommunikációs szabványosítási területe az (ITU-T) az International Telecommunication Union (ITU) oldaláról koordinálja a telekommunikációs szabványosítást. A ITU székhelye Genfben van, a szervezet 1992 előtt International Telegraph and Telephone Consultative Committee (CCITT, a "Comité consultatif international téléphonique et télégraphique" francia elnevezése alapján) néven volt ismert, a magyar elnevezése a Nemzetközi Távíró és Telefon (technikai) Konzultatív Bizottság volt.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/ITU-T

CDMA

A Code-Division Multiple Access (kódosztásos többes hozzáférésű) kifejezés rövidítése; olyan technológia, amely spread-spectrum technikát használ. Eltérően a konkurens rendszerektől, mint a GSM, amely TDMA technológiára épül, a CDMA nem rendel egy adott frekvenciát a felhasználókhoz. Ehelyett minden csatorna a teljes elérhető spektrumot használja.
Az egyedi beszélgetéseket pszeudo véletlenszámok sorozatával kódolják. Ami megkülönbözteti a CDMA technikát más telefontechnológiáktól, az az, hogy több beszélgetést egy frekvencián továbbít. Mindegyik kommunikációt mixelt bitcsomagok formájában bonyolítja, de mindegyik, adott kommunikációhoz tatozó csoportot egyedi kóddal jelöli. Ezáltal a másik végponton mindegyik kommunikáció újra összerakható az adott bitcsoportokhoz csatolt egyedi kódok alapján a helyes sorrendbe.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kódosztásos_többszörös_hozzáférés

CDMA2000

(Code Division Multiple Access -kódosztásos többszörös hozzáféréses 2000) A CDMA rendszerek továbbfejlesztett változata, hatékony frekvenciakihasználásának köszönhetően 153 kilobit/sec sebességtől akár 2 megabit/sec sebességet biztosít.

További információ: https://en.wikipedia.org/wiki/CDMA2000

Compact Flash

A CompactFlash, röviden CF solid state (szilárd félvezető) technológián alapuló olcsó adattároló. Adattárolásra tipikusan flash memóriát alkalmaz. Nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, ezért kevesebb energiát fogyaszt és ellenállóbb a fizikai behatásokkal (például rázkódással) szemben, mint a hagyományos mágneses háttértárak.

Továbi információ: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/CompactFlash

https://hu.wikipedia.org/wiki/Memóriakártya

COM (soros) PORT

Soros adatátvitelre szolgáló külső csatlakozási lehetőség. Az USB térhódításának következtében ez a 9 érintkezős csatlakozó (DB9) lassan feledésbe merül, ellenben a rajta alkalmazott RS232 szabványt ma is sok helyen használják még, főleg mikrokontrollerek, mikrokontroller alapú berendezések, telefonközpontok, hálózati eszközök parancssoros programozására.
Napjaink hálózati eszközei már a megszokott RJ-45-ös csatlakozón keresztül programozhatók, de továbbra is RS232-t használva.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Soros_port

Contact Center

A contact center vagy ügyfélkapcsolati központ, hívásközpont (további megnevezései customer interaction center, e-contact center) lényegében egy multimédia call center. A contact center legnagyobb előnye a call centerrel szemben az, hogy segítségével egy vállalat nem csupán telefonon, hanem e-mailben, faxon, SMS-en, weben és más csatornán, például webes cseten vagy Skype-on keresztül, vagy a vállalati weboldalon elküldött kérdésekre reagálva is hatékonyan kommunikál a vállalat ügyfeleivel. A contact center, a call centerrel együtt, az ügyfélkapcsolat-menedzsment (Customer Relationship Management, CRM) területhez tartozik.

Tipikus kiépítésben tartalmaz hangrögzítőt, automatikus válaszadó rendszert (IVR), valamint a ki és bejövő hívások részletes statisztikáját biztosító szoftvercsomagot.
A gyakorlatban a legtöbb gyártó saját megoldást kínál, de alközpont típustól független rendszerek is léteznek.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Contact_center

CRM

Az ügyfélkapcsolat-kezelés (Customer Relationship Management - CRM) fogalma egy cég saját partnerei felé irányuló folyamatainak leírására vonatkozik. Egy CRM szoftver célja, hogy ezeket a folyamatokat támogassa, illetve a jelenlegi és potenciális ügyfelekkel kapcsolatos információkat tárolja.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/CRM

CTI

Computer Telephone Integration (Számítógép Telefon Integráció). A CTI megoldások lehetőséget biztosítanak - többek között - számítógépen keresztüli telefonhívások indítására és fogadására, valamint adatbázis kapcsolatok kezelésére. Pl: bejövő híváskor lehetőség nyílik a hívó fél adatainak automatikus megjelenítésére a vállalati CRM rendszer adatbázisából.

További információ: 
https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_telephony_integration

DECT

A digitálisan továbbfejlesztett vezeték nélküli kommunikáció (Digital Enhanced Cordless Telecommunications), amelyet általában DECT néven említenek, az elsődlegesen vezeték nélküli alközponti telefonrendszerek létrehozására használt szabvány. Európából származik, ahol univerzális szabvány, amely a korábbi vezeték nélküli telefon szabványokat váltotta fel, mint például a 900 MHz CT1 és a CT2.

További információ: https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Enhanced_Cordless_Telecommunications

DNS

A Domain Name System (DNS), azaz a tartománynévrendszer egy hierarchikus, nagymértékben elosztott elnevezési rendszer számítógépek, szolgáltatások, illetve az internetre vagy egy magánhálózatra kötött bármilyen erőforrás számára. A részt vevő entitások számára kiosztott tartománynevekhez (doménekhez) különböző információkat társít. Legfontosabb funkciójaként az emberek számára értelmes tartományneveket a hálózati eszközök számára érthető numerikus azonosítókká „fordítja le”, „oldja fel”, melyek segítségével ezeket az eszközöket meg lehet találni, meg lehet címezni a hálózaton.

Gyakran használt analógia a tartománynévrendszer magyarázatához, hogy az internet egyfajta telefonkönyve, amiből ki lehet keresni az emberek számára értelmezhető számítógép-állomásnevekhez tartozó IP-címeket. Például a www.example.com tartománynévhez a 192.0.32.10 (IPv4) és a 2620:0:2d0:200::10 (IPv6) címek tartoznak.

Továbi információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System

Dual-band

WLAN eszközök azon képességét jelenti, hogy egyaránt képesek 2.4 és 5 GHz-es sávon is kommunikálni.

GSM

A GSM (Global System for Mobile Communications, eredetileg Groupe Spécial Mobile) az Európai Távközlési Szabványok Intézete (ETSI) által kifejlesztett szabvány a mobiltelefonok által használt második generációs digitális cellás hálózatok protokolljainak leírására. Valóban a mobil távközlés globális szabványa, több mint 90% a piaci részesedése, a világ több mint 219 országában vagy területén érhető el.

A GSM szabványt az első generációs (1G) analóg cellás hálózatok helyettesítésére fejlesztették ki. Eredetileg egy teljesen kétirányú hangátvitelre szolgáló digitális, kapcsolat alapú hálózatot írt le. Később kiterjesztették adat kommunikációra, előbb kapcsolat alapú, azután csomag kapcsolt átvitelre a GPRS és EDGE szabványokban.

A későbbiekben a 3GPP kifejlesztette a harmadik generációs (3G) UMTS, majd a negyedik generációs (4G) LTE szabványt, amelyek nem részei az ETSI GSM szabványnak.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/GSM

GUI

A grafikus felhasználói felület vagy grafikus felhasználói interfész (angolul graphical user interface, röviden GUI) a számítástechnikában olyan, a számítógép és ember közti kapcsolatot megvalósító elemek összessége, melyek a monitor képernyőjén szöveges és rajzos elemek együtteseként jelennek meg. A grafikus felhasználói felületeken alapvető szerepe van a mutatóeszközök, például az egér használatának, amelyekkel a grafikus felület elemei intuitív módon, a fizikai világ egyfajta modelljeként kezelhetők.

A leggyakoribb grafikus felhasználói elemek az ablakok, menük, választógombok, jelölőnégyzetek és ikonok, valamint a mutatóeszközhöz kapcsolódó egérkurzor.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Grafikus_felhasználói_felület

H.265

A H.265, más nevén High Efficiency Video Coding (HEVC) az MPEG-4 videótömörítési család legújabb formátuma, a H.264/MPEG-4 AVC továbbfejlesztett változata, mely a H.264-gyel összehasonlítva akár kétszeres tömörítési arányt is képes elérni azonos minőség megtartása mellett. Maximimális támogatott felbontása 7680 × 4320 pixel.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/H.265

HotSpot (WiFi)

A hotspot egy nyilvános, vezeték nélküli (WiFi) internet-hozzáférési pont, hatótávolsága nagyjából 50 méter. Segítségével a vendégek csatlakozhatnak saját gépükkel az internetre.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hotspot_(Wi-Fi)

HSCSD

High Speed Circuit Switched Data - nagy sebességű GSM mobil adatátviteli szabvány. Két módon éri el a sebesség növelését, egyrészt az egy beszédsáv eredeti szabvány szerinti 9,6 kbps sebességét megnöveli 14,4-re re másrészt maximum 4 csatorna egyidejű használatával ezt - elvileg - meg lehet növelni egészen 57,6 kbps-ra.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/HSCSD

HSDPA

(High-Speed Downlink Packet Access) A 3G-t követő lépcsőfok, a 3.5G. A már meglévő 3G hálózatokra lehet rátelepíteni, így nem kell új infrastruktúrát létrehozni a használatukhoz. Legalább 14Mbps sebességet ígér, ezzel új szolgáltatások elérésében segít.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/HSDPA

IMEI

International Mobile Equipment Identifier (Nemzetközi mobilkészülék azonosító). A készüléket egyértelműen azonosító szám.

További információk: https://en.wikipedia.org/wiki/International_Mobile_Equipment_Identity

IP 66

IP 66-os IP védettségi szint: az ilyen jelzéssel ellátott berendezés 'Teljes mértékben védett por ellen ÉS erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett'

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/IP-védettség

IP kamera

Az Internet Protocol kamerák vagy röviden az IP-kamerák digitális megfigyelésre használt digitális videokamerák, amelyek az analóg zártkörű (CCTV) kamerákkal ellentétben számítógépes hálózaton és az interneten keresztül küldhetnek és fogadhatnak adatokat

További információk: https://en.wikipedia.org/wiki/IP_camera

IR

Az angol infrared, azaz az infravörös rövidítése, és általában az infravörös képrögzítést jelöli. Az infravörös képrögzítés az elektromágneses spektrumnak a látható fény és hősugárzás között húzódó, közeli infravörösnek nevezett hullámhossztartományában történő képrögzítést jelenti.

További információk: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Infrared

https://hu.wikipedia.org/wiki/Infravörös_fényképezés

ISO (szabvány)

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (angolul International Organization for Standardization, ISO) egy nemzetközi szervezet, amely 1947. február 23-án alakult. Több mint 100 nemzet szabványosítási tagszervezetet foglal magába, és számos nemzetközi szabványt tart karban. A központja Genfben, Svájcban található.

Az "ISO szabvány" csak annyit jelent, hogy az egy nemzetközi (az ISO szervezet által kiadott) szabvány, a köznyelvben általában az egyik legelterjedtebb alkalmazású szabványt, az ISO 9001 szabványt értik alatta, ami a minőségirányítási (köznyelvben minőségbiztosítási) rendszer szabványosított követelményeit tartalmazza.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetközi_Szabványügyi_Szervezet

ITU

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (angolul International Telecommunication Union, ITU) az ENSZ mellett működő szervezet, melynek feladata a nemzetközi távközlési együttműködés segítése. Az ITU különböző bizottságai ajánlásokat adnak ki, amelyek figyelembe vételével dolgozzák ki az egyes országok kormányai a távközléssel kapcsolatos jogszabályokat. Az ITU egy kormányközi szervezet, amelyen keresztül nyilvános és privát szervezetek járulnak hozzá a telekommunikáció fejlesztéséhez. Az ITU-t 1865-ben alapították, és 1947-ben lett az ENSZ képviselete. Felelős a telekommunikációt szabályozó nemzetközi szerződések, szabályok és szabványok alkalmazásáért. A szabványosító funkciót formálisan az ITU szervezetén belüli csoport, a CCITT hajtotta végre, de az 1992-es átszervezést követően a CCITT nem létezik elkülönült testületként.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetközi_Távközlési_Egyesület

LAN

A helyi hálózat (általánosan használt rövidítéssel: LAN az angol Local Area Network kifejezésből) olyan számítógépes hálózat, amely egyetlen épületen belül vagy néhányszor tíz méter kiterjedésű területen található. Többnyire irodákban, gyárakban, üzemekben található, és alkalmas szerverek, személyi számítógépek, munkaállomások összekapcsolására, ezzel lehetővé téve a nyomtatók megosztott használatát, a levelezést és az üzenetküldést. 

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Helyi_hálózat

M2M

A Machine-to-Machine (M2M) technológia olyan adatáramlást jelent, mely emberi közreműködés nélkül, gépek között zajlik. A kommunikáció minden olyan gép között létrejöhet, amely a megfelelő technológiával van ellátva ahhoz, hogy bekapcsolható legyen a rendszerbe. Az M2M technológia felhasználási területét tekintve számos iparágban, az üzleti szférában, egészségügyben, kormányzati rendszerekben használható lokális és globális szinten egyaránt. Fő célja, hogy egy adott szervezet vagy folyamat működési hatékonyságát javítsa, új üzleti lehetőségeket aknázzon ki és értéknövelt szolgáltatásokat hozzon létre. 

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Machine-to-Machine

MAN

A nagyvárosi hálózat (MAN, Metropolitan Area Network) a számítógép-hálózatok egyik fajtája. Nagyobb távolságra lévő gépek, helyi hálózatok (LAN-ok) összeköttetéséből alakult ki. Felépítése a LAN-okhoz hasonlít. Összeköt egymáshoz közel fekvő vállalati irodákat vagy akár egy egész várost. Egyik tipikus alkalmazása a világhálózat kiinduló pontjaihoz való belépésének biztosítása. Hatótávolsága 1 és 50 km között van.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Városi_hálózat

MIME

A MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions) internetes szabvány, ami eredetileg az SMTP-vel továbbított e-mailek formátumának jelzésére szolgált, de később átvette a HTTP és a SIP is. A MIME szabvány a következő hat RFC-ben van specifikálva: 2045, 2046, 2047, 4288, 4289 és 2077.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/MIME

MIMO - MU-MIMO

(Multi-user) Multiple-Input and Multiple-Output
A rádió kapacitásának növeléséhez több adó és vevő antennát használ, így kihasználva a többutas terjedést. Nem összekeverendő a beamforming-gal (jelterjedés formálás), ami egy adatjel teljesítményének növeléséhez használatos technológia. Ezzel a technológiával csökkenthető az az idő, amit az egyes klienseknek várni kell a jelváltások között, így jelentősen gyorsítható a vezetéknélküli kommunikáció.

További információ: https://en.wikipedia.org/wiki/MIMO

Modem

A modem (a modulátor és demodulátor szavakból összevont szó) egy olyan berendezés, ami egy vivőhullám modulációjával a digitális jelet analóg információvá, illetve a másik oldalon ennek demodulációjával újra digitális információvá alakítja. Az eljárás célja, hogy a digitális adatot analóg módon átvihetővé tegye.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Modem

OLED

OLED-nek (szerves fénykibocsátó dióda - Organic Light-Emitting Diode) nevezzük az olyan LED-eket, ahol a fénykibocsátásért felelős elektrolumineszcens réteg szerves vegyület, mely elektromos áram hatására világít. Ez a réteg szerves félvezető anyagból készül, és két elektróda között helyezkedik el. Általában a fény kijutása érdekében az egyik elektróda átlátszó. OLED-ekkel egyre több alkalmazási területen találkozhatunk: használjuk őket televíziókban, monitorokban, kis, hordozható eszközök (okostelefonok, tabletek, okosórák) kijelzőjeként is. Sőt, újabban nagy felületen, például épületekben is, világításra. Az LCD-vel ellentétben nem igényel háttérfényt, fogyasztása alacsony, látszöge nagy.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/OLED

ONVIF

Az Axis, a Bosch és a Sony által alapított ONVIF (Open Network video Interface Forum), amely az IP-alapú hálózati videotermékek szabványos hálózati interfészének kifejlesztését célozta meg. Az ONVIF időről időre új, ún. „profilkoncepció” szabványokat fogalmaz meg, melyek célja, hogy tervezők, telepítők, IP-alapú hálózatokkal foglalkozó szakemberek azonosítani tudják az egymással kommunikálni képes eszközöket és így könnyeben össze tudják hangolni őket. Lényegében egy ONVIF-profilnak olyan rögzített szolgáltatáskészlete van, amelyet egy adott eszköznek és kliensnek támogatnia kell. Így ha egy eszköz például megfelel az „S” profilnak, olyan eszközzel képes együtt dolgozni, amelyek szintén megfelelnek az „S” profilnak. Egy ONVIF eszköz vagy kliens támogathatja a profilok bármely kombinációját és egyéb opcionális szolgáltatásokat és funkciókat is.

További információ: https://en.wikipedia.org/wiki/ONVIF

Optikai szál, optikai kábel

Az optikai szál egy igen tiszta, néhány tíz (a technológia megjelenése idején még néhány száz) mikrométer átmérőjű üvegszálból és az ezt körülvevő, kisebb optikai törésmutatójú héjból álló vezeték. Működési elve a fénysugár teljes visszaverődésén alapul: A fénykábel egyik végén belépő fényimpulzus a vezeték teljes hosszán teljes visszaverődést szenved, így a vezeték hajlítása esetén is – minimális energiaveszteséggel – a szál másik végén fog kilépni.

Adatátviteli kábelek, szélessávú adatátvitelre szolgálnak.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Optikai_szál

OSI-modell

Az Open Systems Interconnection Reference Model, magyarul a Nyílt rendszerek összekapcsolása referenciamodellje (OSI-modell vagy OSI-referenciamodell) egy rétegekbe szervezett rendszer absztrakt leírása, amely a számítógépek kommunikációjához szükséges hálózati protokollt határozza meg, s amelyet az Open Systems Interconnection javaslatban foglalt össze. A leírást gyakran az OSI hétrétegű modellje néven is emlegetik.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/OSI-modell

PCS

A Personal Communications Service rövidítéseként a PCS a U.S. Federal Communications Commission (FCC) terminusa, amelyet az Egyesült Államokban bevezetett digitális celluláris technológiák csoportjának leírására használnak. A PCS a CMDA (más néven IS-95), a GSM és az észak-amerikai TDMA (vagy IS-136) interfészeket takarja.
A PCS rendszerek három legfontosabb megkülönböztető jellemzője:

  • Teljesen digitálisak.
  • Az 1900 MHz-es frekvenciatartományban működnek.
  • Nemzetközileg is használhatóak. A PCS egy második generációs mobilkommunikációs technológia.

További információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Personal_Communications_Service

POP3

A Post Office Protocol version 3 (POP3) alkalmazás szintű protokoll, melynek segítségével az e-mail kliensek egy meglévő TCP/IP kapcsolaton keresztül letölthetik az elektronikus leveleket a kiszolgálóról.

A jelenleg használatos harmadik változat (version 3) elődjei a POP, illetve POP2 változatok.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/POP3

PPP

A Pont-pont protokoll (általánosan használt rövidítéssel: PPP az angol Point-to-Point Protocol kifejezésből) egy magas szintű adatkapcsolati protokoll kétpontos vonalakhoz. Széleskörűen alkalmazott megoldás az Internetben.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Point-to-Point_Protocol

PROXY

Számítógép-hálózatokban proxynak, helyesebben proxy szervernek (angol „helyettes”, „megbízott”, „közvetítő”) nevezzük az olyan szervert (számítógép vagy szerveralkalmazás), amely a kliensek kéréseit köztes elemként más szerverekhez továbbítja. A kliens csatlakozik a proxyhoz, majd valamilyen szolgáltatást (fájlt, csatlakozást, weboldalt vagy más erőforrást) igényel, ami egy másik szerveren található. A proxy szerver a kliens nevében eljárva csatlakozik a megadott szerverhez, és igényli az erőforrást a számára. A proxy esetlegesen megváltoztathatja a kliens kérését vagy a szerver válaszát, és alkalomadtán kiszolgálhatja a kérést a szerverhez való csatlakozás nélkül is. Az olyan proxy szervernek, amely változtatás nélkül továbbítja a kérelmeket és a válaszokat, külön neve is van: ez a gateway vagy néha tunneling proxy.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Proxy_szerver

Rack szekrények

A rack szekrények az informatikai és telekommunikációs berendezések, valamint a kábelezési termékek tárolására és rendszerezésére szolgáló, jellemzően fémből készült, zárható szekrények.

Léteznek álló és fali kivitelű változatok, méretük pedig eltérő lehet mind szélesség, mind magasság tekintetében. Az ajtókat és az oldallapokat tekintve vannak üvegajtós, perforált vagy teli fém kivitelek is. A falra szerelhető típusoknál találkozhatunk falról lenyíló változatokkal, melyek a telepítést követő bővítések és karbantartások során jelenthetnek könnyebbséget.

A gyengeáramú hálózatokhoz (pl. számítógép, riasztó) használják. Egy jó rack szekrény segít takarékoskodni a szerverhelyiség hűtési költségén. Ilyenek például a megbízható Canovate és Excel Networking, fali és álló  rack szekrények. Fontosak a kiegészítők is, a polcok, a ventillátorok, a villamos elosztók (kontaszetek), rendező panelek és a tálcák.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rack_szekrény

Router

Az útválasztó vagy router a számítógép-hálózatokban egy útválasztást végző eszköz, amelynek a feladata a különböző – például egy otthoni vagy irodai hálózat és az internet, vagy egyes országok közötti hálózatok, vagy vállalaton belüli hálózatok – összekapcsolása, az azok közötti adatforgalom irányítása.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Útválasztó

 

SD

Secure Digital (SD) memóriakártya. Az utóbbi időkben a legelterjedtebb, mivel a korábban (főként mobiltelefonokban) alkalmazott MMC kártyáknál sokkal nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé. A hagyományos SD-kártya mellett később megjelentek a kisebb méretű MiniSD, majd a még kisebb MicroSD kártyák is. Ezeket a fényképezőgépek, videokamerák és mobiltelefonok is képesek közvetlenül írni és olvasni, a külső kártyaolvasókban azonban csak kiegészítő adapterrel használhatók. A kártyák sebességét a típusuk utáni class 2, class 4, class 6, class 8, class 10 adja meg, amiben a class utáni számok a kártyák minimum írási/olvasási sebességét jelölik MB/s-ban.

Ez az SD kártya nem azonos a személyi számítógépekben használt SD-memóriával, csak a rövidítés azonos.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Memóriakártya#Secure_Digital,_SD

SIM

A SIM kártya ("Subscriber Identification Module" - előfizető-azonosító modul) egyedi és nélkülözhetetlen komponense a mobiltelefonoknak és GSM hálózatot használó egyéb mobil eszközöknek. Technikailag a GSM a TDMA protokoll alapjaira épült.

A SIM egy olyan integrált áramkört tartalmaz, mely biztonságosan tárolja az IMSI (International Mobile Subscriber Identity) azonosítót és egyéb kódokat, melyek a mobiltelefonokat használók azonosítására használatosak.

A SIM áramkörét egy műanyag lapba ágyazzák, mely így könnyen áthelyezhető egyik mobilkészülékből a másikba. Kezdetben a SIM kártyákat a bankkártyákkal azonos méretben készítették (85.60 mm × 53.98 mm × 0.76 mm). Az egyre kisebb készülékek megjelenése miatt egyre kisebb SIM kártyákra volt szükség, ezek a mini SIM kártyák.

További infromációk: https://hu.wikipedia.org/wiki/SIM_kártya

Smart

Valamilyen 'okosfunkciót' jelölésére szolgáló elnevezés. Például Smart IR, Smart TV stb.

Switch

Az adatátviteli kapcsoló vagy switch egy aktív számítógépes hálózati eszköz, amely a rácsatlakoztatott eszközök között adatáramlást valósít meg.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Switch_(informatika)

TCP/IP

A TCP/IP betűszó az angol Transmission Control Protocol/Internet Protocol (átviteli vezérlő protokoll/internetprotokoll) rövidítése, mely az internetet felépítő protokollstruktúrát takarja. Nevét két legfontosabb protokolljáról kapta, a TCP-ről és az IP-ről. A „TCP/IP protokoll” név tehát alapvetően hibás, közérthetőség szempontjából szerencsésebb lenne a „TCP/IP protokollstruktúra/protokollhierarchia” név, azonban az előbbi névhasználat terjedt el, mely laikusok számára zavaró lehet.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/TCP/IP

UMTS

Az Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) egyike a harmadik generációs 3G mobiltávközlő technológiáknak, mely az európai válasz volt az ITU harmadik generációs távközlő rendszerekkel szemben támasztott IMT-2000 követelményeire. Az UMTS egy szabvány, melyet a 3GPP standardizált. Közeghozzáférése frekvencia-, idő- és kódosztásos.

Az UMTS megjelölésére gyakran használják a 3GSM kifejezést is, kihangsúlyozva a technológia 3G-s természetét, valamint a GSM-et, melynek felváltására tervezve lett.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Universal_Mobile_Telecommunications_System

USB

Az Universal Serial Bus (rövidítve USB, magyarul am. univerzális soros busz) manapság nagyon elterjedt számítógépes csatlakozó, melynek kidolgozását a vezető számítástechnikai vállalatok (Hewlett-Packard Company, Intel Corporation, LSI Corporation, Microsoft Corporation, NEC Corporation, ST-Ericsson) által alapított USB Implementers Forum, Inc. kezdte 1994-ben. Előnyös tulajdonsága, hogy teljeskörűen Plug and Play, az összes modern operációs rendszer támogatja, és azonos felépítésű, akár PC, akár Mac számítógép része.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

VoIP

Az internetprotokoll feletti hangátvitel – elterjedt nevén VoIP, Voice over IP vagy IP-telefónia – a távközlés egy olyan formája, ahol a beszélgetés nem a hagyományos telefonhálózaton, hanem az interneten vagy más, szintén IP-alapú adathálózaton folyik. Ez tehát azt is jelenti, hogy privát VoIP kiépítése minden további nélkül lehetséges egy helyi hálózaton.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Voice_over_IP

VoIP telefonálás

Az IP telefonálás olyan telefonálásra szolgáló technológia, ahol a hangátvitel a számítógépes hálózaton történik. Legfőbb előnye, hogy nincsenek telefonköltségek saját VoIP hálózaton belül, egymás közötti felhasználók között. Ezen kívül a kábelezési költségek csökkennek, mert azonos hálózaton működhet a telefonos és a számítógépes rendszer. Üzemeltetési költségei is csökkennek, mert egyetlen rendszergazda tudja felügyelni mindkét rendszert. A voip hálózathoz különböző voip adapterek segítségével csatlakoztathatóak akár régi analóg eszközei is. Ha voip hálózatból a mobil irányú hívásait voip gsm gateway-en keresztül bonyolítja le, akkor a költségei tovább csökkennek. Külön hálózatépítés nélkül ki tudja egészíteni rendszerét IP kaputelefonokkal is.
 

VPN

A virtuális magánhálózat (VPN, angolul Virtual Private Network) egy nyilvános hálózaton keresztül kiterjeszti a helyi hálózatot.

A VPN lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy megosztott vagy nyilvános hálózaton keresztül úgy küldjenek és fogadjanak adatokat, mintha számítógépeik közvetlenül kapcsolódnának a helyi hálózathoz.[1]

A kapcsolat „magán”-jellegét az adja, hogy a VPN-en keresztül menő adatok a titkosítás miatt nem láthatók az eredeti hálózaton. A titkosítás általánosan használt szolgáltatása a VPN-nek, de titkosítás nélkül is használható a különböző adatfolyamok elkülönítésére vagy a hálózat logikai felépítésének egyszerűsítésére.

A VPN-funkciót gyakran beépítik a routerekbe, de sok esetben szoftveresen valósítják meg.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Virtuális_magánhálózat

WAN

A nagy kiterjedésű hálózat (általánosan használt rövidítéssel: WAN az angol Wide Area Network kifejezésből) egy olyan számítógép-hálózat, mely nagyobb területet fed le (azaz olyan hálózatok, melyek nagyvárosok, régiók, országok közötti kommunikációt valósítanak meg), szemben a személyi hálózatokkal (PAN), helyi hálózatokkal (LAN), egyetemi hálózatokkal (CAN) vagy a városi hálózatokkal (MAN), melyek jellemzően egy szobára, épületre, egy egyetem területére vagy egy városra vannak területileg korlátozva.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_kiterjedésű_hálózat

WiFi

A Wi-Fi (WiFi, Wifi vagy wifi), az IEEE által kifejlesztett vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) megvalósító, széleskörűen elterjedt szabvány (IEEE 802.11)[1] népszerű neve. A Wi-Fi, az elterjedt nézetekkel szemben, nem az angol Wireless Fidelity kifejezésnek a rövidítése. Az elnevezést egy marketingcég találta ki játékosan utalva a Hi-Fi/hifi szóra, csak később igyekeztek rövidítésként aposztrofálni és úgy reklámozni.

Hedy Lamarr színésznő és George Antheil zeneszerző 1942-ben szabadalmaztatta azt a szórt spektrumú technikát, ami később a wifi technológiai alapját adta. Így a wifit sokáig csak az amerikai haditengerészet használta, amíg 1985-ben el nem készültek a civilek által is használható vezeték nélküli hálózatok.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi

WLAN

A WLAN (Wireless Local Area Network) hálózat a hagyományos Ethernet hálózat vezeték nélküli kiterjesztése, mely a felhasználók számára kényelmes, nagysebességű és biztonságos adatkapcsolat létrehozását teszik lehetővé az Ethernettel megegyező szolgáltatási színvonallal.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wireless_LAN

X.25

Az X.25 CCITT ajánlás, amely a felhasználó és a számítógép-hálózat közötti interfészt definiálja.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/X.25

Termék katalógus

TörlésKijelöltek összehasonlítása