Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

Egyedül dolgozó munkatársak védelme Ascom eszközökkel

2020. szeptember 30.
Az egyedül dolgozó munkatárs vagy magányos dolgozó (angolul: lone worker) egy régóta ismert fogalom a munka világában. A másoktól elszeparált munkavégzés magában hordozza azt a veszélyt, hogy a kollégával valami olyan váratlan dolog történik, melyről nehezen vagy egyáltalán nem tud jelzést adni. Az efféle helyzetekre egyes Ascom mobil eszközök is fel vannak készítve.

Lassan fél éve együtt élünk azzal, hogy a járvány miatt egyre kevesebben járnak be a munkahelyekre. A cégek, gyárak maguk is arra törekednek, hogy a járványhelyzet és a költségcsökkentés  miatt minimalizálják munkacsoportokban dolgozók létszámát, mások pedig elbocsájtások miatt kényszerülnek „gyérítésre”. Az ipari üzemekben, egyéb munkahelyeken is a csökkent a létszám, tehát egyre kevesebb a dolgozók közt a közvetlen napi interakció. Sok veszélyt rejtő területen eleve eddig is sokan dolgoztak párban vagy kisebb teamekben (például karbantartók, éjjeli őrök), mostantól viszont akár egy magára hagyott „ügyeletes” is kerülhet különösen veszélyes szituációkba anélkül, hogy vészjelzést tudna leadni. 

Ascom eszközök az egyedül dolgozó munkatárs biztonságának biztosítására

A magányos munkavállalók mindig kiszolgáltatottabbak lesznek kollégáiknál. De a fejlett kommunikációs és személyes riasztási megoldások - például az Ascom által nyújtottak - minimalizálhatják a kockázatokat. Még akkor is, ha incidensek soha nem fordulnak elő, pusztán a rendszerek megléte valós biztonságérzetet ad az egyedül dolgozó munkatársaknak, és ez növeli a munkával való elégedettséget, a hatékonyságot és a termelékenységet.

Az Ascom a speciális igényű munkakörnyezetekhez tartozó személyi biztonsági megoldások szakértője. Ascom rendszerek ezrei működnek már most is erőművekben, gyárakban, raktárakban, disztribúciós központokban, vendéglátóhelyeken és biztonságos létesítményekben világszerte.

Kültéri Ascom védelem

Számos Ascom lone worker mobil eszköz automatikusan elküldi a helymeghatározási GPS-koordinátáit a kijelölt kollégáknak és / vagy a válaszadóknak. A GPS koordináták öt-tíz méteren belüli helymeghatározást tesznek lehetővé. Az ilyen automatikus üzenetküldést kiválthatja az Ascom eszközökbe épített technológia, amely az alábbiakra figyelmeztethet:

 • hirtelen dőlés vagy leesés („man-down” figyelmeztetés)
 • inaktivitás („no-movement” figyelmeztetés)
 • vagy ha az eszközt eltávolítják (ellopják, leszakítják) az engedélyezett felhasználótól („rip-cord” figyelmeztetés).

Magányos dolgozók beltéri védelme

Beltéren sokkal nehezebb dolog lehet a jelző eszközök (illetve magának a vészhelyzetben lévő dolgozónak) felkutatása, megtalálása. Gondoljunk csak egy hatalmas gyártelepre, vagy irodai toronyépületre, amelynek számtalan, nem szem előtt lévő zuga lehet, esetleg felújítás alatt álló épületrésze, amelyből hiányoznak a könnyen azonosítható helyiségek.
Különféle helymeghatározási technológiák használhatók beltéren, hiszen a GPS beltéri használatra alkalmatlan. Hogy mely technológia vagy technológiák keveréke a legjobb egy adott létesítmény számára, olyan tényezőktől függ, mint a költségvetési korlátok, a létesítmény fizikai elrendezése, pontossági követelmények, szerkezeti részletek (falak vastagsága, felhasznált építőanyagok stb.), a ruházat típusa stb.

A válaszidők nyilvánvalóan kritikusak az egyedül dolgozók védelmének optimalizálásakor. A következőkben elmagyarázzuk, milyen beltéri helymeghatározási megoldások állnak rendelkezésre, és hogyan segíthetnek az egyedül dolgozó munkatársaknak.

 • Wi-Fi alapú helymeghatározás: a mobil eszközök alapvető helymeghatározása a Wi-Fi terminálok segítségével érhető el. A magas szintű pontosság és nyomkövetési képesség létrehozható háromszögeléses helymeghatározással, több Wi-Fi terminállal és valós idejű helymeghatározó rendszer (Real-Time Locating System - RTLS) használatával. A helymeghatározás pontossága 1 méteren belüli is lehet a telepített terminálok számától függően.
 • DECT alapú helymeghatározás: Ez a helymeghatározó rendszer a digitális vezeték nélküli telefonrendszeren (Digital Enhanced Cordless Telecommunications - DECT) alapul. Az Ascom DECT helymeghatározó rendszerek standard és továbbfejlesztett verziókban kaphatók. A szokásos változatban a rendszer azonosítja a DECT terminált, amely továbbította a mobil eszköz riasztását. A továbbfejlesztett verzió több DECT terminál adatait kombinálja a mobil eszköz felkutatásához.
 • Infravörös és / vagy alacsony frekvenciájú helymeghatározás (továbbfejlesztett verzió): Az Ascom telePROTECT és a DECT rendszerek infravörös és/vagy alacsony frekvenciájú jeladók integrálására is lehetőséget biztosítanak a helymeghatározási pontosság további javítása érdekében.
 • Hangjelzés alapú helyzetmeghatározás: Amikor egy lone worker eszköz riaszt akkor egy akusztikus helyzetmeghatározó jelet ad ki (acoustic location signal - ALS), amely hallhatósága révén azonosítja az eszköz/a bajban lévő dolgozó helyét. A jel mindig fokozatos: a legkisebbtől a legmagasabb szintig növekszik a hangerő.
 • Speciális mobil eszközök veszélyes és robbanásveszélyes munkakörnyezetekhez: Az Ascom ATEX tanúsítvánnyal rendelkező, robosztus mobil eszközöket is kínál, amelyek megfelelnek a robbanásveszélyes munkahelyek szigorú, az egyedül dolgozó munkatársak védelmére is vonatkozó biztonsági előírásainak. Ilyen például az Ascom d81 ATEX ultra multifunkciós DECT / GAP CAP mobil vagy az Ascom p71/a71 ATEX UHF alfanumerikus üzenetvevő.

De végülis mi baj történhet egy egyedül dolgozó munkavállalóval?

Vegyük sorba az egyedül dolgozó munkatársak legfőbb kockázati területeit.

 • Orvosi kockázatok

Agyvérzés, a szívroham és egyéb rohamok mindannyiunk számára súlyos orvosi vészhelyzeteket jelentenek. Még inkább az egyedül dolgozó munkatársainknak. Alapvető fontosságú, hogy az ilyen kiszolgáltatott helyzetű munkavállalók gyorsan és egyszerűen továbbíthassák a riasztásokat a kollégáknak és/vagy a sürgősségi szolgálatoknak. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy a válaszadók pontosan megtalálják a riasztás forrását, és megoszthassák ezeket az információkat más válaszadókkal.

 • Esések és eszméletvesztések kockázata

Amikor egy magányos munkavállaló mobil eszköze inaktív egy előre meghatározott időn túl (ez történhet esés vagy hirtelen eszméletvesztés miatt), a mobil eszközének automatikusan továbbítania kell az úgynevezett „no movement” riasztást az előre kiválasztott címzetteknek. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a munkavállaló mobilkészüléke hirtelen megdől vagy leesik: riasztást kell küldeni a kijelölt címzetteknek. Ezek mind jelezhetik, hogy a dolgozó elájult, vagy elesett és kezéből/zsebéből kiejtette az eszközt eldőlés közben.

 • A személyes biztonság kockázatai

Bizonyos ágazatokban egyedül dolgozók kiszolgáltatottak a fizikai és verbális bántalmazásoknak. Büntetés végrehajtási intézetekben, rendvédelemben, bizonyos közlekedési ellenőri vagy gépjárművezetői funkciókban, és akár oktatási intézményekben is előfordulhat ilyen helyzet. Még akkor is, ha az ilyen bántalmazás nem válik fizikai erőszakká, ez csökkentheti a munkavállalók morálját, mentális jólétét és munkateljesítményét. Az Ascom egyes eszközei képesek ún. diszkrét riasztásokra. A mobil eszköz egyetlen gombnyomása néma, diszkrét riasztást küldhet a kijelölt címzetteknek, az egyedül dolgozó munkatárs segítséget hívhat anélkül, hogy súlyosbítaná a feszült helyzetet vagy provokálná az agresszort.

Létezik az ún. letéphető zsinór megoldás is. Ha a zsinórral a munkavállalóhoz rögzített eszközt hirtelen kikapják a kezéből vagy elveszik tőle, az eszköz automatikusan riasztást küld a kijelölt válaszadóknak.


Az Ascom fejlett hangfunkciót is kínál, amely közé tartozik egy diszkrét hangcsatorna. Fenyegető helyzetben az egyedül dolgozó munkavállaló - egy gombnyomással - biztonságos és/vagy diszkrét kommunikációs csatornát nyithat meg a válaszadók számára, hogy meghallgassák őket. A válaszadók addig hallgathatják és figyelhetik a kibontakozó eseményeket, amíg oda nem érnek a bajban lévő kollégához.

Az alábbi táblázatba összeszedtük azokat, hogy egyes készüléktípusok milyen egyedül dolgozó munkatárs segítő technológiákkal vannak felszerelve:

További információkért keressék bizalommal termékspecialistánkat:

Mészáros Tamás
műszaki fejlesztési vezető
meszaros.tamas@young.hu
+36 (30) 819 2772

További híreink

Lázmérési lázban – Bemutatkozik az UNV testhőmérséklet mérő- és arcfelismerő terminál
2020. szeptember 30.
Az iskolákban, munkahelyeken, kórházakban és egészségügyi intézményekben, sportrendezvényeken, társadalmi és kulturális feladatok napi működését biztosító helyeken mindent elkövetnek, hogy elkerüljék a fertőzést és idejében kiszűrjék a beteg személyeket. Ennek egyik alapeleme a bejáratoknál ...
Panasonic árlistaváltozás – 2020. október 15-től
2020. szeptember 25.
Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket és viszonteladói partnereinket, hogy Panasonic árlistánk 2020. október 15-től komolyabb változáson esik át.
Kattints és hívj böngészőből is! – Itt az ALE Rainbow Chrome bővítmény
2020. szeptember 16.
Üzleti telefonon keresztül szeretnénk felhívni valakit közvetlenül a Gmail-ből? Esetleg Chrome böngészőben, bármely weboldalon tárcsázni szeretnénk egy ott található telefonszámot? Az ALE Rainbow Click2Call Chrome bővítménnyel ez gyerekjáték.
TörlésKijelöltek összehasonlítása