Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

Mi lesz a 3G-vel?

2021. március 24.
Az elmúlt évben több alkalommal jelentek meg hírek a hazai 3G hálózat fokozatos felszámolásáról. Legutóbb a Magyar Telekom jelentette be, hogy 2021. március 1-jétől további 3G-állomásokat kapcsolt le. Sokakban felmerülhetett a kérdés: mi lesz a 3G-vel, különösen a hanghívások terén? Válaszolunk.

Miért kell lekapcsolni 3G-t?

A hazai szolgáltatók – hasonlóan az európaiakhoz – egyetértenek abban, hogy a felhasználói igényeket rövid távon a 4G- és a 2G-technológia, középtávon a 4G- és az 5G-technológia párosa elégítené ki hatékonyan. Azonban ahhoz, hogy az 5G elterjedjen, helyet kell teremteni. A 3G fennmaradása az 5G széles körű bevezetésének és terjedésének is akadálya, a spektrumgazdálkodási szempontból nem hatékony technológia ugyanis elfoglalja a helyet a nála modernebb, gyorsabb, megbízhatóbb 5G elől. Szükség van a már elavult 3G-technológia által elfoglalt frekvenciasávok és más erőforrások felszabadítására. A kivezetésével felszabaduló frekvenciákat és más erőforrásokat a szolgáltatók a 4G és az 5G fejlesztésére fordíthatják.

Mi lesz azokkal, akik hanghívásra használták a 3G-t, például GSM adapterek?

A 3G-kivezetés technológiai oldalról megvalósítható, ugyanis a 3G-s telefonokon kezdeményezett hanghívások a 2G-s hálózaton is lebonyolíthatók, és a hazai M2M-megoldások (gépek közötti kommunikáció) zömét is képes kiszolgálni a 2G. Ha az eszköz tudja a 2G-t is, akkor nem okoz majd problémát. A jelenlegi lekapcsolások az adatforgalmat érintették, a hanghívásokat nem: 2G/3G hanghívásokkal egyelőre semmi teendő nincsen!

Mi lesz azokkal az eszközökkel, amelyek nem (csak) hanghívásra használják a 3G-t?

Folyamatos a konzultáció a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a mobilszolgáltatók és az érintettek között, hogy a technológiát minimális negatív következményekkel vezethessék ki. A 3G teljes kivezetése még akár évekig eltarthat, különösen azért, mert a covid válság miatt csökkent az 5G felfutásának várt sebessége. Félni nem kell, hiszen a szolgáltatók érdekeltek abban, hogy az ügyfelek számára kellő időt biztosítsanak felkészülni a változásra, és az eddig csak 2G/3G hálózatot használó ügyfelek a következő készülékcserénél ezt figyelembe véve választhassanak már 4G- és VoLTE és 5G képes készülékeket.
Hálózat-észszerűsítési okok miatt a Magyar Telekom 3G-vel lefedett szolgáltatási területének nagysága 2020 nyarán 10 százalékkal csökkent, és idén március 1-jével további olyan 3G-állomásokat kapcsoltak le, amelyeken minimális volt a forgalom. Ez a 2100 megahertzes frekvenciatartományban végzett lekapcsolás a hálózat lakosságra vetített lefedettségének mindössze 1,3 százalékát érintette. A helyszíneket a szolgáltató úgy választotta ki, hogy mindenhol rendelkezésre álljon a 4G-szolgáltatása, és a még csak 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a rendelkezésre álló 2G hálózat észrevétlenül át tudja venni. A Telekom a lekapcsolás előtt az érintett cellákon forgalmazó ügyfeleket SMS-ben és e-mailben is több körben tájékoztatta.

Forrás: vg.hu, hwsw.hu, telekom.hu

További híreink

Panasonic PBX váltás okosan: KX-NS500 alközpontra KX-TD816/1232, KX-TDA15/30/100/100D/200-ról
2021. március 23.
A Panasonic telekommunikációs üzletágának 2029-es leállítása kapcsán indított cikksorozatunk második részében olyan megoldást kínálunk, amellyel valódi szintet léphetnek a felhasználók jelenlegi rendszerükről.
Megérkezett a 2N ACCESS UNIT M! – Új mérföldkő a beléptetésben
2021. március 10.
Itt a várva várt, vékony kivitelű 2N ACCESS UNIT M, melyben megtalálható az összes közkedvelt 2N jellemző, így a magas fokú megbízhatóság, titkosított kommunikáció és a pár perces telepítés. Az eszköz már tartalmazza a 2N új, szabadalmaztatott mobil hozzáférését is, amely a legbiztonságosabb és ...
Panasonic PBX váltás okosan: KX-HTS32 alközpontra KX-T, TA, KX-TEA, TE és KX-TDA15/30-ról
2021. március 10.
Miután a Panasonic bejelentette telekommunikációs üzletágának 2029-es leállítását, sok viszonteladó partnerünkben felmerült a kérdés, hogy miként lehet az elkövetkező években is ebből az iparágból profitálni. Nekik kínálunk Panasonic megoldásokat 3 részből álló cikksorozatunkban, melyben az ...
TörlésKijelöltek összehasonlítása