Kommunikációs rendszerekben gondolkodunk

Milyen UTP-t? - Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

2019. szeptember 24.
UTP kábelt szeretnék! – mondja számos ügyfelünk, mi pedig örömmel teszünk eleget a kívánságaiknak. Csakhogy sok esetben maga a megrendelő sem tudja, hogy pontosan milyen UTP-t, azaz Unshielded Twisted Pair (árnyékolatlan csavart érpár) kábelt szeretne. Az Excelnél most összeállítottak egy személetes ábrát, amely jól mutatja az egyes kábelek közti különbséget és segít a vásárlásban.

Az adatkábeleket eltérő módon és különböző árnyékolással alakították ki, ezért másféle műszaki jellemzőkkel is rendelkeznek. A kábelek elnevezéseit rövidítésekkel oldották meg. A kábel leírásban található információ a következő szintaxist követi: xx/yyTP, ahol az yy betűk jellemzik az egyes vezetékeket/érpárokat és az xx betűk a kábel általános felépítését írják le. A TP betűk jelentése: csavart érpár, vagyis Twisted Pair.
A xx és yy jelölések a következők lehetnek:

U - nem árnyékolt
F - fóliával árnyékolt
S - harisnyával árnyékolt
SF – harisnyával és fóliával árnyékolt

Tehát, ha egészen pontosak akarunk lenni, és valóban „árnyékolatlan csavart érpár”-t szeretnénk vásárolni, akkor annak pontos rövidítésének írása az U/UTP, amely azt jelenti, hogy a kábelnek nincs teljes árnyékolása, sem árnyékolása az egyes érpárok körül.
Az egyes kábelek felépítését szemléletesen mutatja az alábbi ábra és segít a megfelelő kábel kiválasztásában:

Ha valaki még továbbra sem igazodik el az UTP kábelek világában, keresse bizalommal Excel termékmenedzsereinket, akik készséggel állnak ügyfeleink rendelkezésére:

Belicza János
belicza.janos@young.hu
Tel.: +36 (1) 452 2722

Pásztor András
pasztor.andras@young.hu
Tel.: +36 (1) 452 2646

Forrás: excel-networking.com

További híreink

SecuriForum 2019: a Young B.T.S. Kft is kiállító!
2019. szeptember 16.
Október 9. és 10. közt rendezi a SecuriFocus biztonságtechnikai szaklap a SecuriForum 2019 biztonságtechnikai szakkiállítást. Az eseményt mi is kihasználjuk, és kiállítunk a K5-ös standon!
UCOPIA: a nyilvános Wi-Fi kapuja és kulcsa!
2019. szeptember 13.
A „captive portal”, azaz beléptetőoldallal ellátott Wi-Fi szolgáltatások – a GDPR-nek is köszönhe-tően - reneszánszukat élik reptereken, sportrendezvényeken, kávézóláncokban, szupermarketekben és bevásárlóközpontokban egyaránt. Az Alcatel-Lucent Enterprise az UCOPIA-ra, Európa vezető Wi-Fi ...
Az Alcatel-Lucent tanúsított fejlesztő partnere lett a PATTON!
2019. szeptember 3.
Az Alliance-com PCIS által hitelesített Patton SmartNode eSBC-k és VoIP Gateway-ek mostantól zökkenőmentesen működnek együtt az Alcatel-Lucent OXO Connect IP-alközponttal.
TörlésKijelöltek összehasonlítása